Εικονίδια Κλίμακας Dawkins
28.12.2009
Στο “Η περί του Θεού αυταπάτη”, ο Richard Dawkins περιγράφει μια κλίμακα 7 βαθμών πίστης στο Θείο, από το 1 (πλήρης πίστη) μέχρι το 7 (πλήρης έλλειψη πίστης). Ο Christopher Sisk δημιούργησε μια σειρά εικονιδίων για ιστολόγια και ιστοσελίδες. (σε μορφή PNG, διαστάσεις 180×200 πίξελ – το εικονίδιο που έχω εγώ βαλμένο εγώ είναι λίγο μικρότερο)
Αφού μου έδωσε την άδειά του να τα μεταφράσω, με τη σειρά μου σας τα προσφέρω κι εγώ στα Ελληνικά. Τον ευχαριστώ πολύ που μου επέτρεψε να κάνω αυτή τη μετάφραση. Να σημειώσω κι εγώ, για το γράμμα του νόμου, ότι ουδεμία σχέση δεν έχω με τον Richard Dawkins, ούτε με τον Richard Dawkins Foundation for Reason and Science.
Το κείμενο στα εικονίδια, ελαφρώς παραλαγμένο από τον Christopher Sisk, είναι το εξής:
- Ισχυρώς Θεϊστής: Δεν αμφισβητώ την ύπαρξη του Θεού. Το ΞΕΡΩ ότι υπάρχει.
- De Facto Θεϊστής: Δεν μπορώ να το γνωρίζω στα σίγουρα, αλλά πιστεύω πολύ στο Θεό και ζω τη ζωή μου με το σκεπτικό ότι υπάρχει.
- Ασθενώς Θεϊστής: Είμαι πολύ αβέβαιος, αλλά προτιμώ να πιστεύω στο Θεό.
- Αγνωστικιστής: H πιθανότητα να υπάρχει Θεός είναι ακριβώς η ίδια με την πιθανότητα να μην υπάρχει.
- Ασθενώς Άθεος: Δεν γνωρίζω αν υπάρχει Θεός, αλλά τείνω προς τον σκεπτικισμό.
- De Facto Άθεος: Δεν μπορώ να το ξέρω στα σίγουρα, αλλά θεωρώ ότι ο Θεός είναι πολύ απίθανο να υπάρχει και ζω τη ζωή μου με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει.
- Ισχυρώς Άθεος: Είμαι 100% σίγουρος ότι δεν υπάρχει Θεός.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Τα εικονίδια διατίθενται σε λευκό φόντο με σκούρα γράμματα και σκούρο φόντο με λευκά γράμματα για να διαλέξετε αυτό που ταιριάζει στο theme του ιστολογίου σας. Κατεβάστε τα σε μορφή εικόνας PNG κάνοντας κλικ στο εικονίδιο που σας ενδιαφέρει ή σε μορφή Photoshop PSD (κάντε δεξί κλικ στο λινκ και επιλέξτε “αποθήκευση προορισμού”)
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Επειδή η WordPress δεν μου επιτρέπει να ανεβάσω αρχείο ZIP, του έχω αλλάξει την κατάληξη σε JPG, αλλά το αρχείο αυτό περιέχει τα εικονίδια σε μορφή PSD και παραμένει ουσιαστικά σε μορφή ZIP. Απλά αλλάξτε την καταλήξή του σε ZIP και θα μπορέσετε να το ανοίξετε κανονικά (αν δεν είναι ορατές οι καταλήξεις -τα τρία γράμματα μετά την τελεία στο όνομα του αρχείου- ανοίξτε έναν οποιονδήποτε φάκελο στα Windows, πηγαίνετε στο μενού Tools > Folder Options, έπειτα στο παράθυρο που θα ανοίξει στο αυτί “View” και ξετικάρετε το “Hide extensions for known file types”).
χωρίς την άδεια του αρχικού σχεδιαστή, Christopher Sisk
Το γενεαλογικό δένδρο του Χριστιανισμού
21.08.2010
01.01.2015
Πριν από 4 χρόνια (πότε πέρασαν;) είχα φτιάξει ένα διάγραμμα με το γενεαλογικό δένδρο του Χριστιανισμού. Έκτοτε παρατήρησα κάποια λάθη στο διάγραμμα που απαιτούσαν τον επανασχεδιασμό του και μου κατέβηκαν και μερικές νέες ιδέες (όπως πώς να γεμίσω τα κενά που είχε το παλιό διάγραμμα -horror vacui που λένε), οπότε είπα να το ξαναπιάσω από την αρχή.
Τώρα θα βρείτε πολύ περισσότερες επιλογές για να το δείτε online και δύο εκτυπώσιμα διαγράμματα για να διαλέξετε αυτό που προτιμάτε. Κλικ στην εικόνα για το νέο διάγραμμα. Όπως πάντα, παρατηρήσεις, σχόλια και διορθώσεις είναι ευπρόσδεκτα.
Και εννοείται πως το παλιό διάγραμμα είναι πλέον παρωχυμένο.
Ο Περιοδικός Πίνακας των Αλλόκοτων Αντιλήψεων
20.02.2011
Η δική μου ελληνική έκδοση του “Περιοδικού Πίνακα των Παράλογων Ανοησιών” του Crispian Jago. Η χρήση είναι ελεύθερη εφόσον δεν αφαιρεθεί το πινακάκι πνευματικών δικαιωμάτων. Το μεσαίο μέγεθος είναι κατάλληλο για οθόνη και το μεγάλο για εκτύπωση.
![]() |
![]() |
μεσαίο (1500 x 1323) μεγάλο (5500 x 4850) |
μεσαίο (1500 x 1162) μεγάλο (5500 x 4261) |
Σχόλια μπορείτε να αφήνετε σ’αυτό το άρθρο
Πίνακας έκθεσης σε ιονίζουσα ακτινοβολία
23.03.2011
Ελληνική μετάφραση αυτού του public domain πίνακα του σκιτσογράφου Randall Munroe με παραδείγματα έκθεσης σε ιονίζουσα ακτινοβολία του. Ένας τέτοιος πίνακας ήταν απαραίτητος για να πάρουμε μια ιδέα για τα μεγέθη για τα οποία μιλάμε για το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας (ειδικά λόγω της τρομολαγνείας των ΜΜΕ τον πρώτο καιρό και της διαρκούς εκτόξευσης ορολογιών χωρίς ουσιαστικό υπόβαθρο για το κοινό).
Σχόλια μπορείτε να αφήνετε σ’αυτό το άρθρο
Μία απλή εξήγηση του Θεωρήματος Μπέυζ
19.06.2011
Ελληνική μετάφραση του άρθρου “An Intuitive Explanation of Eliezer Yudkowsky’s Intuitive Explanation of Bayes’ Theorem” του Luke Muehlhauser (βασισμένο στο άρθρο “An Intuitive Explanation of Bayes’ Theorem” του Eliezer Yudkowsky). Το PDF είναι φτιαγμένο για εκτύπωση σε χαρτί μεγέθους Α5. Κάντε κλικ στο εικονίδιο δίπλα για να ανοίξετε το αρχείο ή δεξί κλικ > “Αποθήκευση προορισμού ως” για να το κατεβάσετε. Σχόλια μπορείτε να αφήνετε σ’αυτό το άρθρο
Η Enûma Eliš στα Ελληνικά
03.08.2011
Ελληνική μετάφραση της Enûma Eliš (της βαβυλωνιακής κοσμογονίας) όπως εμφανίζεται σ’αυτό το άρθρο και μετά από αίτηση του σχολιαστή Θεόδωρου. Το PDF είναι φτιαγμένο για εκτύπωση σε χαρτί μεγέθους Α5. Κάντε κλικ στο εικονίδιο δίπλα για να ανοίξετε το αρχείο ή δεξί κλικ > “Αποθήκευση προορισμού ως” για να το κατεβάσετε. Σχόλια μπορείτε να αφήνετε σ’αυτό το άρθρο
“Η Εποχή της Λογικής” του Thomas Paine στα Ελληνικά
26.09.2013
Για πρώτη φορά, μετάφραση του σημαντικότατου ντεϊστικού μανιφέστου του διανοητή του Διαφωτισμού, Thomas Paine, στην ελληνική γλώσσα. Το κείμενο διατίθεται και για ανάγνωση online εδώ. Το PDF είναι φτιαγμένο για εκτύπωση σε χαρτί μεγέθους Α5. Κάντε κλικ στο εικονίδιο δίπλα για να ανοίξετε το αρχείο ή δεξί κλικ > “Αποθήκευση προορισμού ως” για να το κατεβάσετε. Σχόλια μπορείτε να αφήνετε σ’αυτό το άρθρο
“Το Φάντασμα στη Μηχανή” του Adam Lee σε PDF
16.09.2015
Μια συλλογή σε εκτυπώσιμη μορφή του δοκιμίου του Adam Lee “Το Φάντασμα στη Μηχανή” για τη σχέση εγκεφάλου και ψυχής, μαζί με παραρτήματα και τα δικά μου σχόλια. Το PDF είναι φτιαγμένο για εκτύπωση σε χαρτί μεγέθους Α5. Κάντε κλικ στο εικονίδιο δίπλα για να ανοίξετε το αρχείο ή δεξί κλικ > “Αποθήκευση προορισμού ως” για να το κατεβάσετε. Σχόλια μπορείτε να αφήνετε σ’αυτό το άρθρο και στα επί μέρους άρθρα από τα οποία αποτελείται.
Σχεδιάγραμμα βιβλικών χρονολογιών
04.09.2017
Ένα διάγραμμα που δείχνει πώς προκύπτουν οι χρονολογίες βάσει των κειμένων της Βίβλου. Σχόλια και διορθώσεις μπορείτε να αφήνετε εδώ.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το διάγραμμα, αλλά θέλει λίγο υπομονή καθώς η εικόνα είναι γύρω στα 7,5ΜΒ. Αν ο browser σας κολλάει λόγω μεγέθους (πολύ πιθανόν), δεξί κλικ > αποθήκευση συνδέσμου ως και μπορείτε να το ανοίξετε τοπικά. Εναλλακτικά μπορείτε να ανοίξετε τις παρακάτω εικόνες που έχουν χωριστά την κάθε χρονολογία και είναι αρκετά μικρότερα.