Μία φορά κάθε 2-3 χρόνια έχω το χούι να αδειάζω τα ντουλάπια μου για ξεσκόνισμα, καθάρισμα και αέρισμα. Με τα χρόνια έχω συλλέξει μεγάλο όγκο περιοδικών τα οποία, καθότι σμαζούκλος, δεν μου κάνει καρδιά να πετάξω. Επιπλέον ένα κάρο λεφτά έδωσα. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, έχω αποθηκευμένα τουλάχιστον 340 τεύχη περιοδικών και με μέσο κόστος τις 1500 δρχ περίπου, συνολικά κοστίζουν γύρω στα 2500€ πληθωρισμένα σημερινά λεφτά.
Φέτος, καθώς καθάριζα, άρχισα να αναρωτιέμαι αν θα πρέπει α) να τα πουλήσω (τελικά αποφάσισα, όχι) και β) τι είδους άνθρωπος θα ήμουν σήμερα αν δεν είχα διαβάσει ποτέ όλα αυτά τα περιοδικά. Θα ήμουν ο ίδιος; Διαφορετικός; Κάτι παρόμοιο; Κάτι εντελώς άσχετο με το σήμερα; Πραγματικά δεν γνωρίζω. Τέλος πάντων.
Ελάτε να σας ξεναγήσω στη “σαβούρα” που κρύβουν τα ντουλάπια μου.
The X Files Legacy
Για όποιον γεννήθηκε στα τέλη του ’90 και μετά, είναι κρίμα που δεν θα κατανοήσει ποτέ την επίδραση που είχε το σήριαλ “The X Files” στο νου των απανταχού εφήβων. Το βλέπανε ανελλιπώς οι πάντες στο σχολείο και στο φροντιστήριο. Πραγματικά μια σειρά ορόσημο στην παγκόσμια ποπ κουλτούρα. Αν ο αναγνώστης είναι κάτω των 25 και δεν έχει δει το σήριαλ, τον προτρέπω να το δει. Αν μη τι άλλο θα κατανοήσει την αναβίωση της ουφολογίας/παραψυχολογίας/συνομωσιολογίας κ.λπ. από τα τέλη του ’90 και δώθε.
Ένα σημαντικό στοιχείο της σειράς όμως (τουλάχιστον για εμένα) ήταν ότι με έβαλε για τα καλά πλέον στην αμφισβήτηση της κατεστημένης γνώσης. Ακόμη σημαντικότερα ήταν τα επεισόδια εκείνα που είχαν σχέση με θρησκευτικά φαινόμενα, καθώς η επιστημόνισσα πρωταγωνίστρια, που ήταν και Καθολική, από εκεί που αμφισβητούσε όλες τις εξωφρενικές θεωρίες του συνεργάτη της, ξαφνικά ήταν πρόθυμη να χάψει τα πάντα και εγκατέλειπε τον αυστηρό σκεπτικισμό της.
Μετά το 2000 το σήριαλ άρχισε να ξεθωριάζει το σήριαλ και η ποιότητα να πέφτει, αλλά από το 1993 μέχρι τότε βοήθησε στο να αναδειχθεί μια νέα φιλολογική/δημοσιογραφική παράδοση για το χώρο του συμβατικά παράλογου. Υπήρξα μέλος αυτής της τάσης, όπως φαίνεται και από την παρακάτω συλλογή μου:
Sightings Magazine
Περιοδικό ουφολογικής θεματολογίας, που κυκλοφόρησε στην Αγγλία μεταξύ 1997 και 1998 από την Rapide Publishing. Σήμερα δε θα βρείτε σχεδόν τίποτα καθώς μέχρι και ο εκδοτικός οίκος μοιάζει να έχει κλείσει. Ένα google search που έκανα μου έβγαλε μόνο ένα γράμμα που είχε στείλει κάποιος στο περιοδικό για crop circles. Χάρη στο περιοδικό αυτό είχα και μια σύντομη αλληλογραφία με έναν τύπο στις ΗΠΑ που συσχέτιζε crop circles με δράκους και ο οποίος, χωρίς να του ζητήσω καν, μου έστειλε την προσωπική του μελέτη σε εκτυπωμένες σελίδες μέσα σε ένα κίτρινο φάκελο αρχειοθέτησης, μέσω ταχυδρομείου. Το έχω ακόμα. Cool stuff!
Από το περιοδικό έχω 14 τεύχη, από το 8ο ως το τέλος που έκλεισε. Αρχικά κόστιζε 1800 δρχ και το τελευταίο τεύχος το πλήρωσα 2000 χιλιάρικα.
Ένα ενδιαφέρον ανέκδοτο: Στο περιοδικό αυτό έστειλα το πρώτο μου email. Στα τέλη του 1998 έφτιαξα το πρώτο μου email στην τότε Hotmail και το πρώτο mail που έστειλα ήταν στον εν λόγω εκδοτικό οίκο για να ρωτήσω γιατί δεν έβρισκα πλέον το περιοδικό στο κέντρο διανομής ξένου τύπου της περιοχής μου. Από εκεί έμαθα πως το περιοδικό είχε κλείσει. Το mail το έχω ακόμη κρατημένο στο αρχείο μου. 23/12/1998.
Από το περιοδικό αυτό είχα τσιμπήσει κι αυτό το πόστερ. Το είχα για αρκετό καιρό στο φοιτητικό σπίτι μου. Κιτς όσο δεν πάει, βέβαια, και μυρίζει ακόμη άφθονη τσιγαρίλα.
UFO Magazine
Περιοδικό ουφολογικής θεματολογίας, το οποίο διάβαζα αφού έκλεισε το “Sightings”. Μάλιστα το περιοδικό διαφήμιζε πως ήταν το μοναδικό περιοδικό ουφολογίας στην Αγγλία. Ήταν διμηνιαίο, από την Quest Publishing International Ltd., και πρέπει να έκλεισε κι αυτό μέσα στο 1999. Παίζει τα 5 τεύχη που έχω να είναι και τα μοναδικά που έβγαλε το περιοδικό. Τιμή παρόμοια, 1800 δρχ.
2001 Φάκελος Χ
Περιοδικό ανεξήγητων φαινομένων, ελληνικό της εκδοτικής εταιρείας Compupress, που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα μεταξύ Σεπτεμβρίου 1997 και Ιουνίου 1999. Κόστιζε 1300-1400 δρχ και έχω την πλήρη συλλογή και των 19 τευχών συν το ειδικό τεύχος “Φάκελος UFO”, αν και ο μόνος λόγος που το έχω όλο είναι επειδή είχα κερδίσει μια ετήσια συνδρομή σε ένα διαγωνισμό διηγήματος που είχε διοργανώσει το περιοδικό (το έχω ακόμη το διήγημα… embarassing). Ένα κομμάτι της καλτ Ελλάδας της δεκαετίας του ’90, δυστυχώς το περιοδικό δεν έφτασε ποτέ στο 2001 που είχε στον τίτλο του.
Skylab
Παρόμοιο ελληνικό περιοδικό της εκδοτικής εταιρείας CD Entertainment ΕΠΕ. Το πρόλαβα στο 4ο τεύχος, ήταν διμηνιαίο και έχω 5 τεύχη, που νομίζω ότι είναι και όσα βγήκαν μέχρι που σταμάτησα να το βρίσκω στο περίπτερο. Λογικά κυκλοφόρησε την περίοδο 1997-1998 και κόστιζε 1400-1500 δρχ. Διεύθυνση στο ίντερνετ: http://users.otenet.gr/~cdman (ουάου… πολύ ρετρό!)
♦
Science Rulez!
Η αγάπη μου για το άγνωστο δεν περιοριζόταν, ευτυχώς, στην ουφολογία/συνομωσιολογία. Είχα μπόλικη όρεξη και για κανονική επιστήμη. Η αρχή έγινε με ξενόγλωσσα περιοδικά επιστήμης, με στόχο την εξάσκηση στις ξένες γλώσσες, αλλά συνεχίστηκε και σε άλλους κλάδους.
Μικρός είχα μεγάλο κόλλημα με την ερασιτεχνική αστρονομία. Πήρα κι ένα τηλεσκόπιο κάποια στιγμή, αλλά δεν ήταν καθόλου καλό και πέρα από την παρατήρηση της Σελήνης και βαριά του Δία δεν έκανε μία. Πιο χρήσιμο ήταν ένα καλό ζευγάρι κιάλια που πήρα (και ήταν και φθηνότερα). Ασχέτως του ότι η καριέρα μου στην ερασιτεχνική αστρονομία ήταν σύντομη, το ενδιαφέρον μου για το διάστημα παρέμενε έντονο και διάβαζα περιοδικά αστρονομίας για πολλά χρόνια.
Astronomy
Ένα από τα πιο γνωστά περιοδικά ερασιτεχνικής αστρονομίας από τις ΗΠΑ, της Kalmbach Publishing. Το αγόραζα ανελλιπώς από το Φεβρουάριο του 1997 ως το Σεπτέμβριο του 2004. Όταν ξεκίνησα κόστιζε 1300 δρχ και το τελευταίο έκανε 5,40€. Απίστευτες εικόνες, καλογραμμένα άρθρα, απλησίαστα τηλεσκόπια στις διαφημίσεις.
Sky & Telescope
Επίσης πολύ γνωστό περιοδικό ερασιτεχνικής αστρονομίας, αμερικάνικο, της . Το αγόραζα κι αυτό αδιάκοπα από τον Αύγουστο του 1998 ως το Σεπτέμβριο του 2001 και κόστιζε γύρω στις 1500 δρχ. Το σταμάτησα νωρίτερα από το Astronomy, καθώς είχε αρχίσει να πιέζεται το budget μου.
Astronomy Now
Αγγλικό περιοδικό ερασιτεχνικής αστρονομίας, της Pole Star Publications Ltd. Πήρα πολύ λίγα τεύχη από αυτό καθώς ήταν χειρότερης ποιότητας από τα άλλα δύο (6 τεύχη μεταξύ 1998 και 2000). Ήταν και ακριβούτσικο καθώς η λίρα Αγγλίας ήταν ακριβή τότε. Έκανε 2000 δρχ.
Newton Oggi
Γενικό περιοδικό επιστήμης και τεχνολογικής επικαιρότητας, ιταλικό, της RCS. Άρχισα να το αγοράζω όταν έδινα εξετάσεις για τα Ιταλικά, για εξάσκηση, αλλά μου άρεσε και συνέχισα να το παίρνω για αρκετό διάστημα. Έχω τεύχη από το 3ο, Δεκέμβριος 1997 ως τον Οκτώβριο 2001 (εξ ου και το εξώφυλλο με τους Δίδυμους Πύργους). Διάβασα στο Ίντερνετ πως το περιοδικό έκλεισε οριστικά το 2012.
National Geographic
Το κλασσικό περιοδικό της Αμερικανικής Γεωγραφικής Εταιρείας. Ξεκίνησα να το διαβάζω έπειτα από παρότρυνση του καθηγητή των Αγγλικών μου στο φροντιστήριο για εξάσκηση για το Lower. Πήρα το πρώτο τεύχος το Φεβρουάριο του 1995 και σταμάτησα να το διαβάζω με συνέπεια το Σεπτέμβριο του 2001, αλλά έχω ενίοτε έπαιρνα τεύχη, ενώ έχω και τα πρώτα ελληνικά τεύχη που κυκλοφόρησαν το 1998 από τον ΔΟΛ. Χάρη στο περιοδικό έχω και μια κούτα γεμάτη από άριστης ποιότητας χάρτες (συνήθως υπήρχε ένας χάρτης κάθε δεύτερο τεύχος).
♦
Αν υπάρχει ένα ηθικό δίδαγμα εδώ, τότε σίγουρα είναι το “διαβάστε”. Μην επαναπαύεστε σε αυτά που ξέρετε. Διαβάστε. Και για πράγματα με τα οποία συμφωνείτε, αλλά ακόμη σημαντικότερο, πράγματα με τα οποία διαφωνείτε. Η επανάπαυση είναι απλά πνευματικό τέλμα.
Και τώρα που είδατε τα ντουλάπια μου, άλλη φορά θα σας ξεναγήσω στη βιβλιοθήκη μου, όταν έρθει η ώρα της για καθάρισμα. 😛
Πάντα αντιπαθούσα τα περιοδικά ουφολογικής θεματολογίας , πραγματικά δεν ξέρω αν υπήρξε κάποιο απο όλα αυτά τα περιοδικά που ασχολήθηκε σοβαρά με αυτά τα θέματα , πάντα τα έβλεπα ως παγίδα , ξέρεις αυτή η μαγεία του ανεξήγητου μπορεί να σε
οδηγήσει σε ένα κρεσέντο συνομωσιολογίας σαν να ανοίγεις τους ασκούς του Αιόλου , αν πιστεύεις μια θεωρία συνωμοσίας μετά γίνεσαι εύκολος στόχος για οποιαδήποτε άλλη συνωμοσία , γίνεσαι επιρρεπής σε παράλογες- παρανοϊκές θεωρίες ,
λέγοντας οτι ( Η αγάπη μου για το άγνωστο δεν περιοριζόταν, ευτυχώς, στην ουφολογία/συνομωσιολογία. ) νομίζω εξηγείς γιατί απέφυγες αυτή την παγίδα , ….τέλος η αμφισβήτηση της κατεστημένης γνώσης που πολύ σωστά θέτεις είναι και το μοτό των ψευτο-αφυπνισμένων-συνωμοσιολόγων που κατηγορούν την επιστήμη για δογματισμό- επιστημονισμό , για να περάσουν την Μπουρδολογία τους ως σωστή βλέπε θεωρία επίπεδης γης κλπ .
Είναι αυτό που λένε “το περίσσιο χαλάει το ίσιο”. Η υπερβολή σε μια κατεύθυνση σπάνια είναι υγιής. Η αμφισβήτηση είναι αναγκαστικά απαραίτητη για να γίνει κανείς άθεος σε μια χριστιανική κοινωνία, αλλά χρειάζεται και κριτική σκέψη και γνώση για να μη ξεφύγεις τελείως και τα πάρεις όλα σβάρνα. 😛
Έτσι ακριβώς.