
Χαίρεται! Όπως θα καταλάβατε από τον τίτλο, είναι ώρα για νέο άρθρο με νέα από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται εδώ και 2-3 χρόνια στην άλλη μεριά του Ατλαντικού και έχει απλωθεί σε όλη την αγγλόφωνη διαδικτυακή αθεϊστική κοινότητα. Κάθομαι εδώ και αρκετή ώρα και προσπαθώ να σκεφτώ έναν καλό τίτλο για το άρθρο. Μερικές από τις ιδέες που είχα συμπεριλαμβάνουν:
- Το αμερικανικό αθεϊστικό σχίσμα ολοκληρώνεται
- Η αγγλόφωνη αθεϊστική κοινότητα τρώει τις σάρκες της
- Ολοκληρώνεται στο σχίσμα στην αγγλόφωνη αθεϊστική κοινότητα
- Η πολιτική ορθότητα σχίζει στη μέση την αγγλόφωνη αθεΐα
- Ο ακτιβισμός του πληκτρολογίου σχίζει στη μέση την αγγλόφωνη αθεΐα
Τελικά κατέληξα σε αυτό που διαβάσατε ήδη: Οριστικοποιείται το σχίσμα στην αγγλόφωνη αθεϊστική κοινότητα. Υπό μία έννοια, ήταν αναμενόμενο. Τον Ιούνιο του 2011, με το ElevatorGate, εμφανίστηκαν τα πρώτα σοβαρά στοιχεία που έδειχναν για το πού όδευε το πράγμα. Ακολούθησαν οι σοβαρές ιδεολογικές διαμάχες με την ίδρυση της “Αθεΐας+” (βλ. το άρθρο Αθεΐα+ (⅝ x) 28 ημέρες μετά, όπου περιγράφω τις διαμάχες των πρώτων ημερών). Η Αθεΐα+ εν τέλει τελμάτωσε μέσα σε λιγότερο από ένα έτος (βλ. “Αθεΐα+”, όπως λέμε “Brights” + δράμα) και κατέστη πρακτικά αδιάφορη, αλλά λειτούργησε ως καταλύτης για τις ευρύτερες διαφωνίες στο αγγλόφωνο αθεϊστικό κίνημα. Και φυσικά η ιστορία δεν τελειώνει εκεί.
Στο άρθρο του 2013 για την Αθεΐα+ είχα συμπεριλάβει και μια λίστα με αξιοσημείωτα γεγονότα που σχετίζονται με την κατάσταση σήμερα:
10/2012 | Ο Matt Dillahunty εκδιώκεται από το φόρουμ της Α+ επειδή αποπειράθηκε να ελέγξει ανώνυμα κατηγορίες για τους διαχειριστές), αποδεικνύοντας άθελά του τις υποψίες των επικριτών της Α+, ότι τα μέλη της ενδιαφέρονται περισσότερο για την ιδεολογική καθαρότητα, παρά για το σκεπτικισμό. Έκτοτε επιπλέον περιστατικά οδήγησαν στην επιπλέον συρρίκνωση της Α+, σε σημείο που σε φετινή καμπάνια συλλογής χρημάτων για τη δεύτερη επέτειο της ίδρυσής της συλλέχθηκε το συγκλονιστικό ποσό των… $20. Από αυτό το χρονικό σημείο και μετά η Α+ πρακτικά καθίσταται αδιάφορη (εκτός ως πηγή ψυχαγωγίας για τους αντιπάλους). |
03/2013 | Η απαράδεκτη αντιμετώπιση της EllenBeth Wachs από τον PZ Myers και την ορδή του σε άρθρο του Myers για το Donglegate. Το έγκλημά της ήταν ότι τόλμησε να μην στηρίξει άνευ όρων την πρωταγωνίστρια του Donglegate, Adria Richards, αλλά να την κριτικάρει και λίγο. |
05/2013 | Ο χαμός που προκλήθηκε από την εναρκτήρια ομιλία του Ron Lindsay στο συνέδριο του CFI (του οποίου προεδρεύει) “Women in Secularism 2”, όπου σχολίασε την κατάχρηση της έννοιας του “προνομίου” από τον φεμινισμό. Σε αυτό το σημείο πάνω-κάτω παγιώθηκε η αντίληψη πως ο σκληρός πυρήνας των Freethought Blogs* ανακατεύει εσκεμμένα την αθεΐα με ακραία αριστερή ιδεολογία. |
Ο PZ Myers αποχωρεί επισήμως από το σκεπτικιστικό κίνημα μετά το παραπάνω περιστατικό (ήταν Μάιος, ο μήνας που είχα βάλει τη γάτα μου να κλαίει). Όχι ότι έλειψε βέβαια από τα τεκταινόμενα. Μάλλον το αντίθετο. | |
08/2013 | Με το που πέρασε το καλοκαίρι, τον Αύγουστο 2013, ο PZ Myers κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς από το ιστολόγιό του τον Michael Shermer (εκδότη του περιοδικού “Skeptic” και ιδρυτή της “The Skeptic Society”) για βιασμό και κατ’εξακολούθηση σεξουαλική παρενόχληση. Έκτοτε έγιναν κινήσεις πίσω από κλειστές πόρτες, μήνυση δεν κατατέθηκε και μάλλον έληξε εξωδίκως το θέμα… μέχρι εκείνη τη στιγμή. |
*Τα ιστολόγια που ευρέως θεωρούνται πως ανήκουν στην κατηγορία αυτή είναι των P.Z. Myers, Ophelia Benson, Stephany Zvan, Richard Carrier, Jason Thibeault και σε μικρότερη έκταση της Greta Christina. Η Jen McCreight, που αναστάτωσε το 2012 την αθεϊστική μπλογκόσφαιρα με την Α+, έχει εδώ και καιρό αποσυρθεί σε δικό της χώρο, κυρίως ασχέτου θεματολογίας. |
Από πέρυσι τον Αύγουστο μέχρι τα τέλη του Καλοκαιριού φέτος δεν έγιναν σημαντικά πράγματα. Υπήρξε μόνο μια σύντομη διαμάχη σχετικά με κάποια σχόλια του Dawkins περί παιδεραστίας το Σεπτέμβριο του 2013, αλλά ξεφούσκωσε γρήγορα πριν πάρει διαστάσεις.
Και φτάνουμε στο Καλοκαίρι του 2014, όπου γίνανε πολλά και μαζεμένα. Μιλάμε για καταιγισμό περιστατικών.
- Στα μέσα Μαρτίου ο David Silverman (πρόεδρος των “American Atheists”) μπήκε στη black list της Α+ (και στα μαύρα κατάστιχα του P.Z. Myers και Σία) όταν τόλμησε να επισκεφτεί το “Conservative Political Action Conference” (μια συγκέντρωση συντηρητικών ακτιβιστών) με σκοπό την αναζήτηση συμμάχων στο συντηρητικό στρατόπεδο των ΗΠΑ (μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αλλά Ρεπουμπλικανοί άθεοι υπάρχουν και μάλιστα πολλοί). Το μόνο αξιόλογο περιστατικό πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.
- Στις 24 Ιουλίου ο Richard Dawkins έβγαλε κοινό ανακοινωθέν με την Ophelia Benson περί ανεκτικότητας, κόσμιας διαφωνίας και μη “καταστροφικής” διάθεσης στην αθεϊστική κοινότητα.
- Παρομοίως με το περσινό σχόλιό του, ένα τιτίβισμα του Dawkins περί βιασμού άνοιξε νέα σειρά άρθρων και κατηγοριών σεξισμού από μεριάς των FTB στα τέλη του Ιουλίου. Το κοινό ανακοινωθέν Dawkins-Benson δεν φτούρισε ούτε εβδομάδα.
- Ο P.Z. Myers δημοσιεύει ένα εμετικό άρθρο με αφορμή την αυτοκτονία λόγω κατάθλιψης του Robin Williams. Πανταχού άθεοι ξερνάνε τα άντερά τους από την αηδία.
- O Phil Mason (γνωστός και ως Thunderf00t), που το τελευταίο έτος ασχολείται ιδιαίτερα με θέματα ριζοσπαστικής φεμινιστικής ιδεοληψίας, ενεπλάκη στο λεγόμενο #GamerGate, που προκάλεσαν τα βίντεο της Anita Sarkeesian “Tropes vs. Women” που αναπτύσσει τις απόψεις της για το πώς αντιμετωπίζονται οι γυναίκες στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ουσιαστικά, μαζί με άλλους, την ξεμπρόστιασε ως το λιγότερο ανειλικρινή, το χειρότερο ως απατεώνα. Το αποτέλεσμα ήταν την προηγούμενη εβδομάδα να καταστεί θύματα εκστρατείας φλαγκαρίσματος ο λογαριασμός του στο Twitter. Το GamerGate ήδη έχει αρχίσει να παραλληλίζεται έντονα με το ElevatorGate το 2011 (και όχι αδίκως).
- Επανήλθε το ζήτημα με το αν και κατά πόσο ο Michael Shermer είναι ή όχι βιαστής, μέσω άρθρου του Mark Oppenheimer στο Buzzfeed, μόνο που τώρα η θιγόμενη βγήκε επώνυμα. Σημειωτέον πως το περιστατικό υποτίθεται πως έγινε το 2008 και ουδέποτε έγινε κάποια καταγγελία ή μήνυση, πέρα από τις άτυπες καταγγελίες. Περιττό να πω πως, όπως και την πρώτη φορά, κάποιοι απλά πιστεύουν την καταγγέλουσα, ενώ άλλοι είναι ανάστατοι από την εξαπόλυση τόσο σοβαρών κατηγοριών χωρίς στοιχεία.
- Στο καπάκι, η Ophelia Benson ορμώμενη από σχόλιο του Sam Harris τον κατηγόρησε εμμέσως για σεξισμό. Τις πιο άμεσες κατηγορίες τις ανέλαβαν οι σχολιαστές. Η δε απάντησή του δεν ικανοποίησε ούτε την ίδια, ούτε την Greta Christina.
- Η Ayaan Hirsi Ali προσκαλείται να μιλήσει στο Yale και σχεδόν εκδιώκεται από άθεους που δεν συμφωνούν με το συντηρητικό και αντι-ισλαμιστικό της μήνυμα (αν και η ισλαμιστική οργάνωση στο Yale έκανε και μια ψιλοπλαστογραφιούλα). Η ομιλία της τελικά έγινε κανονικά στις 16/9/2014. Δεν είναι πάντως πρωτοφανής η προσπάθεια περιθωριοποίησης της Ayaan Hirsi Ali από τους αριστερούς πανεπιστημιακούς κύκλους.
Αυτό που έγινε όμως χτες δεν θα το έλεγα ακριβώς αναμενόμενο, άλλα φαίνεται πως για τον Dawkins έφτασε ο κόμπος στο χτένι (και το γεγονός πως ενεπλάκησαν για πολλοστή φορά και κανονικά ΜΜΕ, πέρα από τα αθεϊστικά ιστολόγια είμαι σίγουρος πως δεν βοήθησε).
|
|
|
|
|
Υποθέτω πως αναφέρεται στον P.Z. Myers (τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια) που απάντησε στα σχόλια του Dawkins λέγοντας πρακτικά πως έχει ξεκουτιάνει. Η ορδή από κάτω κάνει πανηγύρι.
Να πω την αλήθεια, δεν το περίμενα ότι ο Dawkins θα άδειαζε τον P.Z. Myers και την ιστοσελίδα του τόσο χονδροειδώς και τόσο απροκάλυπτα. Όχι ότι έχει ακούσει και λίγα τα τελευταία χρόνια, αλλά έμεινα άφωνος. Παράλληλα με τον Dawkins, τον Myers άδειασε ταυτόχρονα και ο Michael Nugent με ένα πολύ μετριοπαθές άρθρο (ο ίδιος είχε αποπειραθεί να παραστήσει τον Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι πέρυσι μεταξύ των δύο αντιμαχομένων πλευρών) καθώς και ο Peter Boghossian, συγγραφέας του βιβλίου “Manual for creating Atheists”, ο οποίος δεν είναι καθόλου μετριοπαθής (μόνο σαμπάνια δεν άνοιξε):
|
Αυτά είναι εν ολίγοις τα γεγονότα. Ακολουθεί η άποψή μου και το πώς βλέπω την όλη εξέλιξη του ζητήματος, που παρακολουθώ ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια.

Αν δεν ήταν αρκετά σαφές από το τί συνέβη τα προηγούμενα 3 χρόνια, τώρα νομίζω είναι ηλίου φαεινότερο. Η αγγλόφωνη αθεϊστική κοινότητα, αργά και σταθερά, υπέστη ένα εμφανές ιδεολογικό σχίσμα καθαρά πάνω σε πολιτικές γραμμές. Επιδερμικά πετιούνται κατηγορίες για αντιφεμινισμό, ομοφοβία και ισλαμοφοβία, αλλά νομίζω πως είναι αρκετά σαφές πλέον πως πρακτικά η άκρα αριστερή φατρία αποφάσισε να χωρίσει τα τσανάκια της οριστικά. Το αστείο είναι ότι αυτό έγινε το 2012, παρά τις διαβεβαίωσεις τους πως δεν είχαν πρόθεση να διασπάσουν το αθεϊστικό κίνημα και πως ήθελαν να το κάνουν καλύτερο. Έκτοτε, όπως το βλέπω, οι κινήσεις είχαν απλά στόχο να τραβήξουν περισσότερους υποστηρικτές από την άλλη πλευρά (αν και οι φονταμενταλιστικές μέθοδοί των λεγόμενων “Social Justice Warriors” συχνά είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα).
Μία σύνοψη της συμπεριφοράς που πρακτικά οδήγησε στο ιδεολογικό σχίσμα υπάρχει εδώ, στο σχόλιο #31 (είναι μεγάλο, δεν κάθομαι να το μεταφράσω), αλλά όποιος κινείται στους χώρους του διαδικτύου αντιλαμβάνεται τι σημαίνει “Social Justice Warrior” (και πώς αυτό διαφοροποιείται από έναν κανονικό κοινωνικό ακτιβιστή).
Δικαιολογώ και την αντίδραση των “εκτός” για να είμαι ειλικρινής. Από τη μία, τόσα χρόνια το ζητούμενο ήταν να δημιουργηθεί ένα ενιαίο αθεϊστικό κίνημα, ώστε να μπορεί να κάνει αποτελεσματικές διεκδικήσεις. Από την άλλη εμφανίζεται μια ομάδα με σαφή στόχο την περιθωριοποίηση όσων διαφωνούν σε ζητήματα άσχετα των αθεϊστικών διεκδικήσεων. Η δαιμονοποίηση του Silvermann ήταν το πιο σαφές δείγμα αυτής της συμπεριφοράς.
Φυσικά, ένα φταίξιμο το έχει και η αθεϊστική κοινότητα. Ο P.Z. Myers, για παράδειγμα, δεν πρωτοτυπεί ως προς την αηδιαστική συμπεριφορά αυτού και των σχολιαστών του (“άντε και γαμήσου με σάπιο σκαντζόχοιρο”; “τράβα ψόφα σε φωτιά. Το εννοώ κυριολεκτικά”; Οποία σχολιαστική ποιότης…) Τα ίδια κάνει εδώ και χρόνια, απλά παλιά στόχος του ήταν οι Χριστιανοί, οπότε χαιρόμασταν (για να μην πω το σιγοντάραμε κιόλας). Βέβαια, όταν τρως αυτή τη συμπεριφορά ο ίδιος στη μάπα, τσούζει.
Και τώρα τι κάνουμε; Βασικά τίποτα. Το θέμα, νομίζω, πως έληξε. Το σχίσμα ολοκληρώθηκε. Τα σύνορα σχεδιάστηκαν. Η εθελοντική απομόνωση έγινε και ενεργή απομόνωση από τους έξω. Η σεμνή τελετή έλαβε τέλος. Όμοιος στον όμοιο και η κοπριά στα λάχανα.
Θα παρακολουθώ το ζήτημα, αλλά δεν νομίζω πως πρόκειται να δούμε κάτι το ιδιαίτερο. Θεωρώ πως το σχίσμα ήρθε για να μείνει. Το αν θα υπάρχει επιδερμική συνεργασία για κάποια ζητήματα είναι άγνωστο, αλλά η απόσχιση της αριστεράς της πολιτικής ορθότητας είναι 99% οριστική. Σίγουρα και βάσει του γεγονότος ότι οι εναπομείναντες άθεοι δε νομίζω πως ούτως ή άλλως τους θέλουν πίσω. Εικάζω πως το επόμενο έτος θα αναλωθεί στο να καταστεί σαφές ποια ομάδα μιλάει για ποιους και ποιος εκπροσωπεί ποιον. Δυστυχώς τα ξεκατινιάσματα θα είναι στην ημερησία διάταξη για κανένα εξάμηνο τουλάχιστον.

Εννοείται πως επιβάλλεται να μάθουμε από το περιστατικό και εμείς πλέον, ως ελληνική αθεϊστική κοινότητα. Άλλωστε είχαμε κι εμείς ένα αντίστοιχο περιστατικό όταν οι Κύπριοι συνάθεοι χωρίστηκαν για ιδεολογικούς λόγους, αλλά από την αντίθετη μεριά του πολιτικού φάσματος: τον αναρχοκαπιταλισμό. Η ποιοτική διαφορά πάντως ανάμεσα στα δύο περιστατικά είναι προφανής καθώς οι Κύπριοι δεν ξεκατινιάστηκαν με τη διεθνή κοινότητα να δείχνει και να γελάει. (Σημειωτέον, παρόμοιες τάσεις απομονωτισμού έχουν δείξει και αγγλόφωνοι άθεοι αναρχοκαπιταλιστές, αλλά είναι λίγοι και επιπλέον δεν δαιμονοποιούν σε προσωπικό επίπεδο τους “αντιπάλους”).
Ευελπιστώ πως το σχίσμα αυτό θα έχει και ένα σημαντικό θετικό. Η αμερικανική αθεϊστική κοινότητα αυτά τα χρόνια είχε παρουσιάσει μια σαφή, έντονη εσωστρέφεια. Αν όλα πάνε καλά, αυτή η τάση θα πρέπει να αρχίσει να αντιστρέφεται, μόλις καταλαγιάσει η φασαρία που ξεκίνησε χθες (δυστυχώς, δεν το βλέπω πριν το Πάσχα). Και το ελπίζω, γιατί οι ΗΠΑ υπήρξαν σημαντικός πυρήνας για την λεγόμενη “Νέα Αθεΐα”. Δεν τα κάνανε κι αυτοί όλα καλά (υποκειμενική κρίση, εννοείται) αλλά δεν νομίζω πως μπορεί να αμφισβητηθεί η σημασία της συνεισφοράς τους (έστω και σε επίπεδο ψυχολογικής στήριξης).
Και κάτι τελευταίο. Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα για να μπορούμε να συνεργαστούμε αποκλειστικά ως άθεοι. Το μυαλό μας έχει μεγάλη δυνατότητα διαμερισματοποίησης. Ας την εκμεταλλευτούμε μια φορά προς όφελός μας. Επίσης δεν χρειάζεται να συμπαθιόμαστε όλοι προσωπικά. Στα κοινωνικά μου δίκτυα έχω άτομα από ραντιανούς αναρχοκαπιταλιστές και φανατικούς τσεγκεβαριστές, μέχρι καμένους αρχαιόπληκτους και ανατριχιαστικούς χρυσαυγίτες. Αν ήταν να κρατήσω μόνο τα άτομα με τα οποία συμφωνώ πολιτικά, δεν θα έμεναν ούτε το ένα τέταρτο. Αν κι από αυτούς κρατούσα μόνο όσους συμπαθώ και σαν άτομα, δεν θα κατέβαζα ούτε ομάδα για ποδόσφαιρο. Κι έτσι δεν διεκδικείς δικαιώματα από την Πολιτεία, ούτε κάνεις την άποψή σου μέινστρημ. Απλά γίνεσαι περίγελος και οι ουσιαστικοί ιδεολογικοί αντίπαλοι τρίβουν τα χέρια τους από χαρά.

Opos Ameriki
Και ελπίζω να μη ζήσουμε να δούμε κάτι τέτοιο 😛
South Park S10E13
Υ.Γ.: Όποιος διαφωνεί μαζί μου, να βάλει σκαντζόχοιρο στον κώλο του, να λουστεί με πετρέλαιο, να τσούξει τον εαυτό του φωτιά και να βγει να παίξει κυνηγητό στην κίνηση.
Υ.Υ.Γ.: Εννοείται πως το προηγούμενο ήταν αστείο. Το λέω γιατί διαβάζουν και μη τακτικοί αναγνώστες (Πωπω… σαν τον Mikeius στο ΜΠΡΑΦ! ένιωσα προς στιγμήν.)
evan ενημερώνω ότι διαβάζω τακτικά. Είναι εξαιρετική η δουλειά του report που κάνεις για τα τραγικά των ομοιδεατών μας, λες και δεν έχουμε προβλήματα ως άθεοι vs κοινωνία να ξοδέψουμε την ενέργεια μας.
Εμείς να τα βλέπουμε, για να μην κάνουμε τα ίδια.
Thx, Απελεύθερε, αλλά φοβάμαι πως η πολιτική πόλωση στη χώρα μας σιγά-σιγά θα έχει την ίδια διαβρωτική επίδραση. Ευτυχώς, ο διαχωρισμός των γκρουπ της Ένωσης στο facebook φαίνεται να δρα ανασταλτικά. Πιθανώς βοηθά και το γεγονός ότι οι μισοί γράφουν με ψευδώνυμα.