Το άρθρο βρίσκεται από προχτές στα “Δημοφιλή Άρθρα” της ελληνικής WordPress.
Η προτίμησή σας με σκλαβώνει.
Πριν από δυο εβδομάδες περίπου η Jennifer McCreight δήλωσε δημόσια πως βαρέθηκε τον ρατσισμό και το σεξισμό που έρπει στα περιθώρια του Αθεϊστικού Κινήματος και μαζί με τους αναγνώστες της σήκωσαν μαζί με το Άλικο Άλφα μια παντιέρα επιπλέον: την Αθεΐα+ (από εδώ και πέρα θα τη γράφω Α+ για συντομία), ένα νέο κύμα αθεΐας -μια νέα νέα αθεΐα- που θα ασχολείται περισσότερο με την κοινωνική δικαιοσύνη…
…και όπως ήταν αναμενόμενο, το σκατό έπεσε στον ανεμιστήρα (που λέμε και στο Ελλάντα) και αποσκατώθηκε το αθεϊστικό σύμπαν όλο. Η ανακοίνωση σχολιάστηκε εκτεταμένα, με θετικά και αρνητικά σχόλια, κατηγορίες εκατέρωθεν για παρανοήσεις και προσπάθειες διάσπασης του Κινήματος. Μαζί ξαναναδύθηκε και όλο το σκατό που είχε κατακάτσει μετά το Elevatorgate (αν και μια πρώτη ανάδευση είχε ήδη ξεκινήσει με την εκδίωξη του Thunderf00t από τα Freethought Blogs του PZ Myers).
Τώρα που όλες οι πλευρές είχαν άφθονο χρόνο να εκθέσουν απόψεις, επιχειρήματα και χολή θα προσπαθήσω να τις συνοψίσω εδώ, μαζί με δικά μου σχόλια. Να σημειώσω πως διαβάζοντας το άρθρο μπορεί να φανεί πως είμαι κατά της Α+ επειδή αναλύω ουσιαστικά τις κατηγορίες που ακούγονται. Αυτό οφείλεται στη συνειδητή μου επιλογή να παρουσιάσω την αρνητικά επιχειρήματα κατά της Α+ και το αν και τα πόσο τα θεωρώ εύλογα.
Όπως λένε όλοι, η Α+ προωθεί μια ατζέντα κοινωνικής δικαιοσύνης και δεν πρόκειται να μπω στο τριπάκι να σχολιάσω την κοινωνική δικαιοσύνη. Ποιος είναι κατά της κοινωνικής δικαιοσύνης; Σίγουρα όχι εγώ. Αλλά ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και οι επικρίσεις αποκαλύπτουν τις λεπτομέρειες αυτές. Το πρόβλημα δεν είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και αν είναι αξιόλογος στόχος, αλλά καθαρά η σύνδεσή της με την αθεΐα και ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να το προωθήσει αυτό η Α+.
Πριν ξεκινήσουμε όμως, πρέπει να κάνω μια αυτοκριτική.
Ομολογώ πως την πρώτη ημέρα παρασύρθηκα γρήγορα από το κύμα της Α+ και η άποψή μου χρωματίστηκε θετικά δεδομένου πως είδα να την προωθούν ιστολόγοι που σέβομαι, όπως η Greta Christina, την οποία έχω σε μεγάλη εκτίμηση. Ευτυχώς συγκρατήθηκα και απέφυγα να κάνω διθυραμβικά σχόλια την πρώτη αυτή ημέρα στην ελληνική αθεϊστική κοινότητα και έτσι τώρα μπορώ να μιλήσω χωρίς την ανάγκη να ανασκευάσω (θα το ομολογήσω πως δεν είναι τρελός fan του να λέω πως έκανα λάθος, ειδικά όταν θα μπορούσα να το είχα αποφύγει).
Τι νόμιζα εγώ, εν ολίγοις ότι θα ήταν η Α+; Ένα σύμβολο ενοποίησης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι διάφορες μικρές, άγνωστες ή/και αδύναμες οργανώσεις για να συμβολίσουν ότι ανήκουν στην ευρύτερη αθεϊστική κοινότητα και ενδιαφέρονται να δράσουν για διάφορα κοινωνικά ζητήματα. Έτσι νόμιζα πως θα μπορούσε να κατεβαίνει η “Ένωση Αθέων” για να ζητήσει τη φορολόγηση της Εκκλησίας με το σήμα της Α+ και παράλληλα στην Ιταλία η εκεί Ένωση να ζητούσε την νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλοφίλων, οπότε θα δημιουργούταν ένα παγκόσμιο δίκτυο ακτιβισμού. Νόμιζα δηλαδή πως έβλεπα τις απαρχές ενός οριζόντιου κινήματος στο ευρύτερο αθεϊστικό ρεύμα. Όμως, τα νομίσματα στην τράπεζα, που λένε.
Ας δούμε τώρα μαζί το ιντερνετικό δράμα που διαδραματίζεται τις τελευταίες βδομάδες. Δώστε βάση γιατί παίζει πολύ βρισίδι, πολύ πικρία εκατέρωθεν και πολύ πολιτικό παρασκήνιο. Εγώ προσωπικά, μετά από πάνω από μία βδομάδα ενασχόλησης νιώθω ψυχικά εξαντλημένος.
Τα επιχειρήματα είναι πολλά και ποικίλα και ένα κείμενο που υπολόγιζα να είναι σχετικά συμμαζεμένο και περιληπτικό, κατέληξε να είναι κάτι λιγότερο από 12.000 λέξεις. Δεν κλαίγομαι, γιατί γράφοντάς το μπόρεσα να μελετήσω τα επιχειρήματα και να κατασταλλάξω για το πως βλέπω αυτή τη νέα ομάδα που έφερε όλο τον αθεϊστικό κόσμο τούμπα. Επειδή το κείμενο είναι γραμμένο τμηματικά και ενημερωνόταν καθώς προέκυπτε νέο υλικό, ίσως σε μερικά σημεία να σας φανεί ασυνεχές. Συγγνώμη. Αν εντοπίσω τέτοια σημεία, θα τα διορθώσω.
Κι όπως πάντα, μην πιστεύετε εμένα. Πήγαίνετε στον πάτο, διαβάστε αυτά που διάβασα κι εγώ, βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα και σχηματίστε δική σας άποψη (και μη ακούτε τα τρόλλια!!) Και προσοχή! Όταν ο Νίτσε έγραψε πως όταν κοιτάς στην άβυσσο, σε κοιτάει κι εκείνη, δεν αστειευόταν. Το μικρόβιο της οργής είναι εξαιρετικά κολλητικό! Θα αρχίσετε να αφρίζετε πριν το πάρετε καν χαμπάρι. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες φορές ξαναγύρισα στο κείμενο για να διορθώσω κάτι που έγραψα εν βρασμώ ψυχής.
Ουφ… και τώρα που τελείωσα να το γράφω αυτό το κτήνος, πάω να μπω στη μπανιέρα και να μουλιάσω μία ολόκληρη εβδομάδα, μπας και φύγει η μπόχα από το βούρκο τον οποίο χρειάστηκα να υπομείνω επί 18 ημέρες για σένα, αγαπημένε μου αναγνώστη! Τι τραβάμε κι εμείς οι χορεύτριες… 😛
● Σύντομη Ιστορική Αναδρομή
● Οι Πρωταγωνιστές
● Προβληματισμοί
● Η Αθεΐα+ διασπά το Αθεϊστικό Κίνημα
● Η Α+ θα προκαλέσει σύγχυση
● Τι περιλαμβάνει το + στην Αθεΐα+
● Δογματισμός και Ριζοσπαστικός Φεμινισμός
● Η Αθεΐα+ είναι καθοδηγούμενη και λαϊκίστικη
● Αντιπάθεια για τα Freethought Blogs
● Περιληπτικά
● Σκέψεις για το μέλλον
● Η τρέχουσα τάση
● Η ιδιαίτερη περίπτωση ενός Poe
● Η αποχώρηση της McCreight
● Πηγές και επιπλέον αναγνώσματα
Σύντομη Ιστορική Αναδρομή
Αν η ίδρυση της Α+ σας φάνηκε κεραυνός εν αιθρία, τότε μάλλον δεν παρακολουθούσατε προσεκτικά τα τεκταινόμενα στην βορειο-αμερικανική αθεϊστική κοινότητα τα τελευταία χρόνια. Η παρακάτω σύντομη ιστορική ανασκόπηση θα καλύψει τα κενά σας. Να πω όμως ότι δε θα ασχοληθώ εδώ αναλυτικά με τα ίδια τα γεγονότα. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ειδικό άρθρο για το καθένα.
Ιούνιος 2011 | Εκκίνηση επεισοδίου Elevatorgate με την ανάρτηση του βίντεο της Rebecca Watson στο YouTube σχτικά με το περιστατικό στο “World Atheist Convention” στο Δουβλίνο. |
Ιούλιος 2011 | Η Rebecca Watson ξεκινά μποϋκοτάζ κατά του Richard Dawkins. |
Σεπτέμβριος 2011 | Άρθρο για το γεγονός στην δημοφιλή αμερικανική εφημερίδα “USA Today”. Το άρθρο πυροδοτεί νέα κλιμάκωση. |
Τέλη 2011 | Εκατέρωθεν αντεγκλήσεις για το ζήτημα καθ’ολη τη διάρκεια του φθινοπώρου μέχρι και τα τέλη του 2011. |
Αρχές 2012 | Το Elevatorgate αργά, αλλά σταθερά, αρχίζει να ξεφουσκώνει. |
Μάιος 2012 | Ο D.J. Grothe (πρόεδρος του James Randi Educational Foundation) δηλώνει την υποψία του ότι η τρομολαγνεία από μέλη των Freethought Blogs για κακοποίηση γυναικών σε αθεϊστικά συνέδρια ευθύνεται για τη μείωση στο μισό τη δήλωση συμμετοχής γυναικών στο “The Amaz!ng Meeting” του 2012 (πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιουλίου). Η δήλωση ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων στα Freethought Blogs. |
Ιούνιος 2012 | Η Rebecca Watson, o PZ Myers και η Ophelia Benson αποσύρονται από το TAM 2012. Ο Thunderf00t γίνεται μέλος των Freethought Blogs. |
Ιούλιος 2012 | Νέο περιστατικό με πρωταγωνίστρια την Surly Amy στο ΤΑΜ και κατηγορίες ότι στοχοποιήθηκε και προσεβλήθη προσωπικά από την Harriet Hall. Οι κατηγορίες περί σεξισμού στο αθεϊστικό κίνημα ξαναφουντώνουν. |
Αύγουστος 2012 | Ο Thunderf00t εκδιώκεται από τα Freethought Blogs λόγω έντονων διαφωνιών με τη στάση τους, με αφορμή το περιστατικό με την Surly Amy. Ιδρυτική Διακήρυξη της Α+ από την Jennifer McCreight. |
Σεπτέμβριος 2012 | Η Jennifer McCreight παίρνει άδεια επ’αόριστον από τη μπλογκόσφαιρα. |
Οι Πρωταγωνιστές
Οι θετικά προσκείμενοι στην ιδέα της Α+ προέρχονται μαζικά από το χώρο των Freethought Blogs και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα παράδοξο, αφού τα κοινωνικά ζητήματα στα οποία αναφέρονται ήταν ένας από τους παράγοντες που τους οδήγησαν να μαζευτούν στον ίδιο χώρο.
Παραδόξως, αν και ο PZ Myers υιοθέτησε πολύ γρήγορα τα σύμβολα του Α+, έχει αναρτήσει λίγα πράγματα για το θέμα· ξέρουμε βέβαια ότι είχε μια παρεμφερή ιδέα για την οποία έγραψε στο τρέχον τεύχος του περιοδικού “Free Inquiry”, αλλά για την ώρα μοιάζει ασυνήθιστα διακριτικός, δεδομένου του εκρηκτικού του ταμπεραμέντου (αν και τη φωτιά του την έτσουξε· δείτε παρακάτω).
Παρομοίως, πολύ λίγα γράφονται για την Α+ και στο τσαρδί της Skepchick· υπάρχει ένα γενικά θετικό άρθρο, αλλά μοιάζει να τηρεί στάση αναμονής κι αυτή. Αυτό είναι ιδιαίτερα παράδοξο μιας και θεωρείται ότι βρίσκεται στην καρδιά της Α+ (ίσως και λίγο ύποπτο).
Στάση αναμονής μοιάζει να κρατά και η Ophelia Benson. Αν και δείχνει να στηρίζει την Α+, ακόμα δεν φαίνεται να την έχει υιοθετήσει επίσημα.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Jen McCreight |
Greta Christina |
Jason Thibeault |
Richard Carrier |
PZ Myers |
Μια μικρή ομάδα ιστολόγων προσπαθούν να μείνουν σχετικά ουδέτεροι. Αυτό δε σημαίνει πως δεν στηρίζουν την κοινωνική δικαιοσύνη και τις αρχές που δηλώνει πως ασπάζεται η Α+ (το ίδιο ισχύει και για τους αντιπάλους της) αλλά κυρίως διαφωνούν με τις πρακτικές της Α+ ή απλά απωθούνται από την τρέχουσα μορφή “συζήτησης”.
Ο Daniel Fincke προσπαθεί ως επί το πλείστον να ηρεμήσει τα πνεύματα μέσα από τα Freethought Blogs, αλλά ως γνωστόν, η ηρεμία δεν είναι διόλου διασκεδαστική, οπότε αγνοείται, όταν δεν κατηγορείται για παθητική επιθετικότητα ή για συνέργεια. Είχε δηλώσει ότι στηρίζει την πρωτοβουλία της Α+, αν και από την αρχή είχε τις επιφυλάξεις του ως προς το διχαστικό χαρακτήρα της και γρήγορα αποστασιοποιήθηκε από τις εκατέρωθεν δηλώσεις μίσους και απέχθειας.
Σημαντικότατες ήταν και οι παρατηρήσεις του Robert Bensinger της “Secular Alliance at IU”, ο οποίος επίσης θα προτιμούσε να δει την Α+ να επιτυγχάνει παρά να διαλύεται, αν και οι προτάσεις του έπεσαν στο κενό. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τον Hemant Mehta (γνωστό και ως “Friendly Atheist”) ο οποίος αρχικά χάρηκε με την ιδέα της Α+, αλλά μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε προτίμησε να αποσύρει την υποστήριξή του.
![]() |
![]() |
![]() |
Daniel Fincke |
Robby Bensinger |
Hemant Mehta |
Οι επικριτικοί στην ιδέα της Α+ είναι ετερόκλητη ομάδα. Πρώτη μούρη στο Καβούρι βρίσκεται ο Phil Mason (γνωστός και ως Thunderf00t) αν και χρειάζεται προσπάθεια να δεις τα επιχειρήματά του χωρίς προκατάληψη δεδομένου του πρόσφατου χαμού που οδήγησε στην αποβολή του από τα Freethought Blogs. Σημαντική είναι και η κριτική του Ronald Lindsay του Center for Inquiry (θα μπορούσα ίσως να τον βάλω και ως ουδέτερο, αλλά νιώθω πως είναι αρκετά ανταγωνιστικός και λόγω επικάλυψης ενδιαφερόντων με την Α+). Ο Per Smith ασχολείται κυρίως με το ζήτημα του σεκταρισμού, ενώ ο Franc Hoggle (γνωστός αντίπαλος των Freethought Blogs και ιδιαίτερα του PZ Myers) πυροβολεί με την κατηγορία του λαϊκισμού.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Phil Mason |
Ronald Lindsay |
Per Smith |
Franc Hoggle |
Ας δούμε όμως τα σημαντικότερα σημεία συζήτησης τα οποία προέκυψαν
(με χρωματιστά γράμματα μεταφέρονται μεταφρασμένα αποσπάσματα από άρθρα τρίτων· το χρώμα είναι ανάλογα με τη στάση που θεωρώ πως κρατάν απέναντι στην Α+)
Προβληματισμοί
Η Αθεΐα+ είναι απλά Κοσμικός Ουμανισμός
Η Greta Christina αναλύει διεξοδικά την διαφορά Α+ και Ουμανισμού και τα επιχειρήματά της μπορούν να συνοψιστούν στα εξής τρία σημεία:
[2…] πολλοί ουμανιστές είναι ενεργά εχθρικοί προς τη λέξη “άθεος”. Δεν είναι ότι απλά δεν την επιλέγουν για τον εαυτό τους. Δεν θέλουν να τη χρησιμοποιεί κανένας.
[3…] η αθεΐα και ο ουμανισμός γίνονται αντιληπτοί πολύ διαφορετικά […] Είτε μας αρέσει, είτε όχι, η πραγματικότητα είναι ότι η “αθεΐα” γίνεται αντιληπτή ως πιο μαχητική […] ο ουμανισμός γίνεται αντιληπτός ως πιο διπλωματικός […] Αυτοί που εμπνέονται από τους στόχους και τις μεθόδους και το στυλ της αθεΐας δεν θα εμπνέονται πάντα από τους στόχους και τις μεθόδους και το στυλ του ουμανισμού… και αντίστροφα.
Η Jen McCreight δηλώνει αδιαφορία για την ταμπέλα και λέει πως την ενδιαφέρει μόνο να ξεκινήσει να γίνεται δουλειά:
Μια ιδιαίτερη άποψη για το ζήτημα ανέπτυξε ο Jason Thibeault, ουσιαστικά λέγοντας πως η Α+ προσπαθεί τώρα να κάνει αυτό που απέτυχαν να κάνουν οι Brights:
●
Με αυτό το σημείο γενικώς θα συμφωνήσω. Ναι, η Α+ είναι πρακτικά κοσμικός ουμανισμός, αλλά η επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται θεωρώ πως είναι ορθή σε αρκετά σημεία (όχι όλα, όπως δείχνει αυτό το άρθρο). Επιπλέον αντιλαμβάνομαι και προσωπικά την ισχύ της αθεϊστικής ταμπέλας σε συνδυασμό με τον κοινωνικό ακτιβισμό, όπως και την αδιαφορία που προκαλεί σε πολλούς άθεους η ταμπέλα του “ουμανιστή”. Αν μη τι άλλο, και στην Ελλάδα έχουμε την ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. (της οποίας ήμουν και νονός) αλλά ακόμα και τώρα δεν με τραβάει η ιδέα να γίνω μέλος της. Η ταμπέλα της Αθεΐας είναι πολύ ισχυρή για να μείνει αναξιοποίητη.
Το ερώτημα είναι αν και κατά πόσο η χρήση τόσο της καθαρής λέξης “Αθεΐα” (και όχι κάποιου παραγώγου) και η χρήση του άλικου Α, που έχει καθιερωθεί ως παγκόσμιο σύμβολο του νέου αθεϊστικού κινήματος, θα προκαλέσει σύγχυση μεταξύ της Αθεΐας ως μεταφυσικής κοσμοθεωρίας και ως έναυσμα για κοινωνικό ακτιβισμό. Προσωπικά θα δεχόμουν το “Α+” ως γενικότερο σύμβολο για κάθε είδους ακτιβιστική ενέργεια της ευρύτερης αθεϊστικής κοινότητας. Ως έμβλημα μιας συγκεκριμένης ομάδας, με συγκεκριμένες ηγετικές φυσιογνωμίες, με προβληματίζει ιδιαίτερα.
Κλείνοντας, θα δηλώσω τον προβληματισμό μου για τη στάση της McCreight στο ζήτημα αυτό, μιας και είναι κάπως παράξενη. Δεν γίνεται να δηλώνει αδιαφορία για την ταμπέλα, δούλευε επί ένα χρόνο σχεδόν προς την κατεύθυνση αυτή και φρόντισε να τη δημιουργήσει την ταμπέλα, να τη βαφτίσει και να προωθήσει και σήμα γι’αυτήν. Ομοίως τα άρθρα από όπου αντλήθηκαν αυτές οι επεξηγήσεις, που μιλάνε για παρανοήσεις και μύθους, είναι παράδοξα για ένα κίνημα το οποίο εξελίσσεται και που ακόμα δεν ξέρει το ίδιο τι είναι (προφανώς μιλάμε για τι θέλει ο εκάστοτε συγγραφέας να είναι).
Επιπλέον να πω ότι ο ακόλουθος τρόπος δεν είναι ο καλύτερος για να επιδιώξεις συμμαχία με μια ομάδα:
Η Αθεΐα+ διασπά το Αθεϊστικό Κίνημα
Η χοντρότερη κατηγορία και εδώ έχουμε ριπές πυροβολικού να πέφτουν ολούθε. Αρνητικά σχόλια πέφτουν βροχή γεμάτα χολή, ανησυχία και μπόλικο χιούμορ, αν και όλα συμφωνούν πως κάτι μυρίζει σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.
- Η Αθεΐα+ είναι ιδεολογική εκκαθάριση· τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Και δεν έχει καμία σχέση με την Αθεΐα.
- Μου θυμίζει το Λαϊκό Μέτωπο Ιουδαίας κατά του Ιουδαϊκού Λαϊκού Μετώπου. Δεν μπορώ να πω ότι με ενθαρρύνει να συμμετάσχω στην αθεϊστική κοινότητα.
- Κάνεις την Αθεΐα+ να ακούγεται σχεδόν αξιέπαινη, ενώ στην πραγματικότητα είναι το αποτέλεσμα βαθειά ριζομένων προσωπικών εχθροτήτων που θυμίζουν τα σοσιαλιστικά θραύσματα.
- Αθεΐα+. Επειδή οι Bright δεν απέτυχαν αρκετά φαντασμαγορικά.
- Αθεΐα+. Είναι σαν το μπάσταρδο της Αθεΐας και του Μακαρθισμού. ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΜΑΓΙΣΣΩΝ!
- Καινούρια καινούρια νέα από το Υπουργείο Ελεύθερης Σκέψης. Οι διπλά Συν Καλοί Άθεοι μειώσαν το μισογυνισμό κατά 100%.
Η McCreight επιμένει πως δεν πρόκειται για αποσχιστική κίνηση, αλλά απλά για την ίδρυση μιας υπο-ομάδας εντός της αθεϊστικής κοινότητας με επιπλέον ενδιαφέροντα. Λέει
Αυτό θα ήταν ικανοποιητική απάντηση (τουλάχιστον αρκετά καλή για μένα) αλλά δυστυχώς υπάρχει τεράστιο πρόβλημα για δύο λόγους:
Πρώτον, γιατί η ίδια η McCreight στο άρθρο της λέει σαφώς πως σκοπός της Α+ είναι να υποκαταστήσει το τρέχον αθεϊστικό κίνημα:
Το σκέφτηκε μόνη της αυτό ή σε συνεργασία με τον PZ Myers; Δεν μπορώ να το γνωρίζω στα σίγουρα. Αλλά ξέρουμε πως κάτι αντίστοιχο έγραψε και εκείνος στο περιοδικό “Free Inquiry” λίγο πριν την ανακοίνωση της Α+:
Είναι πασιφανές πως το όραμα και στις δύο περιπτώσεις είναι να αντικατασταθεί η αθεΐα ως έχει από ένα κίνημα κοινωνικού ακτιβισμού και όχι η ίδρυση ενός ιδιωτικού κλαμπ ενασχόλησης με κοινωνικά ζητήματα (ο ίδιος ο PZ ισχυρίζεται πως η σύμπνοια απόψεων με την McCreight είναι απλά περίπτωση πως τα μεγάλα μυαλά συναντώνται, αλλά προσωπικά δε με πείθει ούτε στο ελάχιστο).
Η υπαναχώρηση αυτή είναι μάλλον απότοκο της αντίδρασης, αλλά δεν ξέρω αν ήρθε εγκαίρως (και σίγουρα δεν ξέρω αν ήταν ειλικρινής ή απλά θέμα damage control). Μερικές φορές η ζημιά δεν είναι επανορθώσιμη.
Σίγουρα δεν είναι όταν, κατά δεύτερον, ένας από τους βασικούς συμμετέχοντες προφανώς δεν πήρε το μέμο της μετριοπάθειας. Όταν ο Richard Carrier πήρε το λόγο, τα έκανε σκατά. Το άρθρο στο οποίο χαιρετίζει τη γέννηση της Α+ κλείνει ως εξής:
Τουλάχιστον έτσι θα ξέρουμε με ποιον να συνεργαστούμε. Και ποιον να αποφύγουμε.
O Hoggle λέει αστειευόμενος πως σχεδόν μπορείς να ακούσεις να παίζει Βάγκνερ από πίσω! Ναι, είναι υπερβολικός, αλλά όταν διαβάζεις σχόλια όπως το ακόλουθο από τον Carrier, τι μπορείς να πεις;
Η προσπάθειά του Carrier να τα μπαλώσει κάπως μία ολόκληρη εβδομάδα χολεριασμένων απαντήσεων μετά ήταν τουλάχιστον αναιμική σε σχέση με το τεράστιο πρόβλημα που προκάλεσε στο νεοσύστατο κίνημα. Χειρότερη καμπάνια δημοσίων σχέσεων δε θα μπορούσε να είχε κάνει ακόμα και αν τον είχανε πληρώσει να καταστρέψει την Α+ εκ των ένδον. Ακόμα και η McCreight τον άδειασε, tweetάροντας πως το άρθρο του ήταν άσκοπα διασπαστικό όταν διάβασε το πρώτο του άρθρο… μετά από μία εβδομάδα.
Για να μην σχολιάσω αυτή την απερίσκεπτη γενικόλογη επίθεσή του σε ένα βασικό εργαλείο της αθεϊστικής κοινότητας· τη σάτιρα.:
Εν τω μεταξύ ο Thunderf00t είχε όλη την άνεση να αλιεύσει λαβράκια από τα σχόλια και να τα παρουσιάσει, σχολιάζοντας δεικτικά
Δεν έχει άδικο όταν δηλώνει ανησυχία για την ποιότητα των σχολίων. π.χ. σε σχόλιο αναγνώστη που λέει πως η Αθεΐα δεν έχει την πολυτέλεια να διώχνει κόσμο από το κίνημα, ο Carrier εντείνει την πόλωση απαντώντας…
…ενώ μια απλή προσπάθεια αποστασιοποίησης αντιμετωπίζεται άκομψα…
Richard Carrier: Άρα μία ψήφος υπέρ της καφρίλας. Ελήφθη.
Αναμενόμενο που ο Thunderf00t εξαπολύει μύδρους περί δογματισμού, διασπαστικότητας και σαϊεντολογικής συμπεριφοράς προς αντιφρονούντες.
Λάδι στη φωτιά έριξε άθελά του ο Thibeault 4 ημέρες μετά με επεξηγηματικό άρθρο του για το πώς και πού τοποθετεί την Α+ στο ευρύτερο αθεϊστικό και ουμανιστικό κίνημα και το κίνημα κοινωνικής δικαιοσύνης, με ένα πολύχρωμο διάγραμμα βεν (κάντε κλικ για μεγέθυνση).
Το συναίσθημα είναι παρόμοιο με του Carrier, αλλά τουλάχιστον καλύτερα εστιασμένο.
Το γιατί θεωρεί την κίνηση αυτή εμπρηστική μας το εξηγεί “χωρίς τσιριμόνιες” ο Per Smith σε δύο άρθρα του για το ζήτημα της διάσπασης του αθεϊστικού κινήματος και το φωτοστέφανο που βιάζεται να φορέσει στον εαυτό της η Α+.
Και πάνω που θα περίμενε κανείς να βγει ένας άνθρωπος από το ηγετικό γκρουπ της Α+ να ηρεμήσει τα πνεύματα, πετιέται ο PZ Myers και απαντώντας σ’αυτό…
…γραφεί αυτό το εμπρηστικό αριστούργημα…
…επιβεβαιώνοντας τους φόβους των επιφυλακτικών ότι η νοοτροπία της πόλωσης καλά κρατεί και είναι απόλυτα εσκεμμένη. Επιπλέον φροντίζει να δώσει και σύμβολο στους Μαλάκες Άθεους: Α*
Εν τω μεταξύ, ο Ronald Lindsay του CFI στο άρθρο του όπου σχολιάζει την Α+ δηλώνει καθαρά απωθημένος από τη συμπεριφορά του Carrier, αν και δεν απορρίπτει συλλήβδην την ιδέα της Α+ (το άρθρο του PZ δεν είχε γραφτεί ακόμη).
Μάλλον ο Carrier παραήπιε redbull εκείνη τη μέρα.
Οπότε η πρώτη εντύπωση ήταν ότι η ομάδα θα επικεντρωνόταν στον αποκλεισμό και όχι στην υποδοχή. Αναμενόμενα, υπήρξε αντίδραση.
Απέλπιδα προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα έκανε ο Daniel Fincke. Το ότι κανείς δεν θα ακούσει τις συμβουλές του, το αντιλαμβάνεται και ο ίδιος, προς μεγάλη θλίψη του. Τα σχόλια επιβεβαιώνουν τους φόβους του.
Δε θέλω όμως να το κάνω. Δε θέλω να κάνω τους καυγάδες σχετικά με ιδέες και αρχές στην κοινότητά μας περισσότερο προσωπικές από όσο χρειάζεται. Θεωρώ πως όλη αυτή η στοχοποίηση και οι κατηγορίες έχουν σχεδόν σταματήσει κάθε δημιουργικό διάλογο στην κοινότητα. Εμένα με ενδιαφέρει μόνο να πω τα εξής τρία πράγματα:
1. Δεν εγκρίνω τη χρήση κοσμητικών επιθέτων από κανένα (ακόμα και τις ήπιες, όπως “βλάκας”, “καραγκιόζης” και “μαλάκας”) ή απλά βρισιών προς οιονδήποτε (και εδώ συμπεριλαμβάνω λέξεις όπως “μουνί” και “σκρόφα”).
2. Δεν μισώ ούτε θεωρώ ότι είναι τέρατα οι άνθρωποι με τους οποίους διαφωνώ και δε θα εγκαταλείψω τις φιλίες μου, επειδή χρησιμοποιούν προσβολές, αν και θεωρώ πως αυτό είναι λάθος.
3. Είμαι κατά οποιασδήποτε μορφής μίσους. Θεωρώ πως οι διαπροσωπικές και διαφυλετικές κακοποιήσεις είναι αυτές που στην ουσία καταστρέφουν την αλληλεγγύη στο κίνημά μας. Ο μισογυνισμός είναι ένα τρομερό είδους αυτού του δηλητηρίου, αλλά το δηλητήριο είναι φονικό σε όλες του τις μορφές. Η μόνη ειλικρινής και λογική λύση είναι η μονόπλευρη παύση πυρός.
Ακολούθησε μια ακόμη προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα και να δείξει ανεκτικότητα στους επιφυλακτικούς από την Greta Christina. Στο άρθρο της “Atheism Plus, and Some Thoughts on Divisiveness” αποστασιοποιείται από την επιθετικότητα του Carrier και παραδέχεται πως είναι αποδεκτό για κάποιον να βλέπει επιφυλακτικά την κίνηση της Α+.
Στο ίδιο άρθρο, στα σχόλια (#158), επαναλαμβάνεται η επαναχώρηση της McCreight:
Πάνε δηλαδή τα μεγαλεπίβολα όνειρα περί Τρίτου Κύματος; Αυτό δεν είναι καθόλου ασήμαντο, καθώς κάποιοι υποστηρικτές έχουν ενοχληθεί από την υπαναχώρηση αυτή ▼ και δικαιολογημένα.
Τέλος θεωρεί πως η αθεϊστική κοινότητα ήταν ήδη διχασμένη όταν ξεκίνησε το όλο ζήτημα (το άρθρο επικροτεί και η McCreight).
Γιατί θεωρείται “διχαστικό” το να δημιουργήσουμε ένα υποσύνολο της αθεΐας που δίνει προτεραιότητα στην αποδοχή των γυναικών και όχι στην αποδοχή των γεμάτων μίσος μισογυνιστικών καθαρμάτων;
Το αν ο διχασμός αυτός προϋπήρχε, δημιουργήθηκε εκ του μη όντος ή απλά διογκώθηκε εσκεμμένα, θα πρέπει να το αποφασίσει ο εκάστοτε αναγνώστης μόνος του. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι υπήρχαν ψήγματα του διχασμού για τον οποίο μιλάει η Greta, αλλά διογκώθηκε αργά και σταθερά τον τελευταίο χρόνο (όχι όμως απαραίτητα εσκεμμενα· οι καλοθελητές βωμολόχοι εκατέρωθεν αρκούσαν για να γίνει το φούσκωμα).
●
Ασχέτως των απόψεων των πρωταγωνιστών, είναι φανερό όμως πως υπάρχουν πολλοί καλοθελητές έτοιμοι να εκτοξεύσουν κατηγορίες και να εντείνουν τη πολωτική λογική “εμείς” και “αυτοί”. Θα τους βρείτε στα σχόλια να κάνουν εκατέρωθεν αντεγκλήσεις, να κατηγορούν ο ένας τον άλλο για ρατσισμό, μισογυνισμό, φασισμό και πρόθεση διάσπασης. Αρκετά τρομακτικοί ομολογουμένως ήταν εκείνοι που χειροκρότησαν το κατάπτυστο άρθρο του Carrier, αν και μετά πολλοί έκαναν μεταβολή όταν άλλες ηγετικές φυσιογνωμίες διαφώνησαν (αλλά δεν αποκήρυξαν) το άρθρο, το οποίο δυστυχώς δίνει τροφή στα σχόλια ότι η Α+ άγεται και φέρεται.
Πάντως να παρατηρήσω πως δεν είναι ξεκάθαρο τι θέλουν οι ηγέτες της Α+. Η McCreight ξεκίνησε με σκοπό να αντικατασταθεί το τρέχον αθεϊστικό κίνημα με την Α+, αλλά για την ώρα έχουν κατασταλάξει πως η Α+ είναι ένα ασφαλές καταφύγιο από τον ρατσισμό της αθεϊστικής κοινότητας. Αρχίζει να γίνεται σαφές πως ο καθένας έχει δική του άποψη πλέον για το ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσει η Α+. Δεδομένου πως η Α+ ακόμα αποκρυσταλλώνεται, δεν ξέρουμε τι θα προκύψει, αλλά αν συνεχίσουν να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση μάλλον θα δούμε επανάληψη των Brights.
Από την εμπειρία μου, η αθεϊστική κοινότητα δεν αντιδρά καθόλου καλά σε τελεσίγραφα, ασχέτως του πόσο αγαθά κίνητρα μπορεί να έχουν. Και θα έπρεπε να τους προβληματίσει ιδιαίτερα που υπάρχει τόση αντίδραση από μία κοινότητα που παραδοσιακά συμφωνεί σε πολύ λίγα σημεία πέραν της Αθεΐας.
Επίσης γιατί δεν έχει βγει κάποιος ακόμα να αποκηρύξει σαφώς τα λεγόμενα του Carrier, αν όχι τον ίδιο; (εδώ είναι σημαντικό όμως να υπενθυμίσω πως οι απόψεις του Carrier για το ζήτημα είναι άσχετες με την ικανότητά του στον κλάδο του, όπως αναφέρει και ο John Loftus.) Ξέρω πως επαναλαμβάνονται αρχές που στην ουσία αντιτίθενται στο συναίσθημα που εξέφρασε ο Carrier, αλλά γιατί δεν του λένε ξεκάθαρα “τζους!”; Εκτός κι αν τον κρατάνε στην καβάντζα ως εξιλαστήριο θύμα στην περίπτωση που η Α+ αποτύχει…
Διαβάστε και σχηματίστε δική σας άποψη, αλλά είναι σαφές ότι η Α+ έχει τη δυνατότητα να κάνει καλό και ευτυχώς περιορισμένη δυνατότητα να κάνει ζημιά. Το γεγονός ότι οι υποστηρικτές της Α+ έχουν περιχαρακωθεί στα Freethought Blogs περιορίζει κατά πολύ τη δυνατότητα παράπλευρης ζημιάς, αλλά και της προσέλκυσης κόσμου (αυτό θα φανεί καλύτερα στο τέλος, όπου αναλύω την πορεία της δυναμικής της Α+).
Όσο για το πως νομίζω πως η Α+ μπορεί να πετύχει, ο Robby Bensinger της “Secular Alliance at IU” το λέει καλύτερα στο σημείο 2. “Γίνετε Ομπρέλα”:
Αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορείτε να σχηματίσετε οργανώσεις για την προώθηση της Α+. Αλλά μπορεί να είναι σοφότερο να έχετε δύο διαφορετικούς όρους για την οργάνωση και για το ευρύτερο κίνημα, και για ρητορικούς και για οργανωτικούς σκοπούς. Θα πρότεινα να θεωρήσετε την “Α+” ως μία μοναδική οργάνωση και να χρησιμοποιήσετε έναν τελείως διαφορετικό όρο -ας πούμε “Τρίτο Κύμα Αθεΐας”– για το ευρύτερο αυθόρμητο κίνημα σύνδεσης της Νέας Αθεΐας με ουμανιστικές αρχές. Αυτό θα δώσει κίνητρα σε επικριτές που αντιτίθενται στην ταμπέλα “Α+”, αλλά μοιράζονται τις ανησυχίες της, να συνεργαστούν με την Α+ και να προωθήσουν τα μιμίδιά της.
Προσωπικά θεωρώ σημαντικό η Α+ να εγκαταλείψει το άλικο άλφα ως σύμβολό της. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος, αλλά εικάζω πως πολλές από τις αντανακλαστικές αντιδράσεις στην Α+ οφείλονται στην οικειοποίηση ενός συμβόλου που όλοι οι περισσότεροι άθεοι θεωρούν πως τους εκφράζει. Παράλληλα μπορεί άνετα να εκληφθεί και ως ειρωνικό, μιας και το άλικο άλφα προωθήθηκε από την “Out Campaign” του Dawkins, ο οποίος δέχτηκε επανειλημμένες επιθέσεις από μέλη των Freethought Blogs τον τελευταίο καιρό.
Μάλιστα μόλις χτες έμαθα ότι το άλφα με σταυρό χρησιμοποιείται εδώ και 4 χρόνια από το Richard Dawkins Foundation για τη δράση “Non-believers giving aid”. Προσωπικά θα συνιστούσα να σκεφτούν σοβαρά να αλλάξουν το σήμα τους, διότι άνετα μπορούν να φάνε μήνυση για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας.
Τι περιλαμβάνει το + στην Αθεΐα+
Αυτή είναι μια καίρια ανησυχία. Ότι η Α+ είναι πολύ φλου για να ληφθεί σοβαρά υπ’όψιν αυτή τη στγμή. Τι να περιμένεις άλλωστε από μία κίνηση που δεν μετράει ούτε δυο βδομάδες ζωή.
![]() |
Η McCreight στο εναρκτήριο άρθρο της για την Αθεΐα+ έγραψε:
Είμαστε…
Άθεοι συν του ότι ενδιαφερόμαστε για την κοινωνική δικαιοσύνη, Άθεοι συν του ότι στηρίζουμε τα δικαιώματα των γυναικών, Άθεοι συν του ότι είμαστε κατά του ρατσισμού, Άθεοι συν του ότι πολεμάμε την ομοφοβία και την τρανσφοβία, Άθεοι συν του ότι χρησιμοποιούμε τη λογική και το σκεπτικισμό. |
Το γενικόλογο αυτό κείμενο χρησιμοποιείται εκτεταμένα από όλους τους υποστηρικτές μέχρι τώρα και εμφανίστηκαν και στην κεντρική ιστοσελίδα της Α+ (μέχρι να εκφυλιστεί η Α+ από κίνημα σε “ασφαλές μέρος”), αλλά κάποια ιδρυτική διακήρυξη ή πιο σαφώε διατυπωμένοι στόχοι δεν έχουν γραφτεί για την ώρα.
Η Greta Christina έκανε μια προσπάθεια να αναλύσει τα λακωνικά αυτά σημεία αναφέροντας κάποιες δράσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν εντός των σκοπών της Α+ για αθεϊστικές οργανώσεις, όπως…
Τις συνέπειες της δράσης Θρησκόληπτης Δεξιάς στην σεξουαλική αγωγή στα σχολεία.
Τις συνέπειες της δράσης Θρησκόληπτης Δεξιάς στην αναγνώριση και αποδοχή διεμφυλικών ατόμων.
Τις αποτυχίες της θρησκείας να αντιμετωπίσει τις πνευματικές ασθένειες -και γιατί οι κοσμικιστικές προσεγγίσεις είναι καλύτερες.
Τις συνέπειες της δράσης της Καθολικής Εκκλησίας στο AIDS στην Αφρική.
…αλλά δεν έχω δει κανέναν να ασχολείται ιδιαίτερα με το άρθρο αυτό. Παραδείγματα μπορεί να σκεφτεί οποιοσδήποτε, αλλά ιδρυτική διακήρυξη προφανώς όχι.
Τη δυστοκία αυτή την παραδέχεται ανοιχτά και ο PZ Myers ως απάντηση σε κατηγορίες δογματικότητας. Πώς μπορεί αν είναι δογματική η Α+ όταν… Δεν μπορούμε να κάνουμε καν καλή δουλειά στο να την ορίσουμε αυτή τη στιγμή! Χμμ… όχι ακριβώς ενθαρρυντικό.
Ήδη ο Thunderf00t σχολίασε πως τα σημεία 2, 3 και 4 της McCreight είναι απλά υποκατηγορίες του 1 (όχι χωριστοί στόχοι) και προβληματίζεται πως η χρήση λογικής και σκεπτικισμού είναι τελευταία στη λίστα, λες και θυμήθηκαν να την προσθέσουν αργότερα.
Δικαιολογημένα ο Lindsay αναρωτιέται τι παραπάνω θα κάνει η Α+ σε σχέση με ήδη υπάρχουσες αθεϊστικές ομάδες που ασχολούνται με θέματα δικαιωμάτων μειονοτήτων.
To CFI ασχολείται με την ενίσχυση της ΛΟΑΔ ισότητας, των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων [… απαριθμεί διάφορα ζητήματα με τα οποία ασχολείται το CFI]. Ασχολούμαστε με αυτά τα ζητήματα γιατί 1. το θρησκευτικό δόγμα και/ή η ψευδοεπιστήμη συνεχίζουν να ασκούν σημαντική επιρροή, οπότε είναι τα ζητήματα που άπτονται της αποστολής μας ως κοσμικιστική/σκεπτικιστική οργάνωση· και 2. έχουμε περιορισμένα χρήματα και υπαλλήλους· δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα.
Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι σπουδαία. Ποιος θα μπορούσε να είναι ενάντια στην κοινωνική δικαιοσύνη; Οι διαφωνίες αρχίζουν όταν πάμε να συμπληρώσουμε τις λεπτομέρειες.
Ο Cephus, συγγραφέας του ιστολογίου Bitchspot, συμφωνεί λέγοντας πως αν και εξυπακούεται πως είναι με το μέρος της κοινωνικής δικαιοσύνης, αυτό δε σημαίνει πως αυτόματα συμφωνεί με την ερμηνεία της εκάστοτε ομάδας για το τι είναι κοινωνική δικαιοσύνη και αμφιβάλλει αν η άποψή του περί κοινωνικής δικαιοσύνης συμπλέει με των Α+. Δηλαδή με το τι θέτουν πίσω από το +.
Αλλά δεν είναι.
Δυστυχώς σε φιλελεύθερους κύκλους, η κοινωνική δικαιοσύνη είναι απλά κοινωνική εκδίκηση. Δεν θέλουν ισότητα για όλους, αλλά αυτούς που βρίσκονταν από πάνω να υποφέρουν. Θέλουν να νιώσουν πόσο άσχημα είναι να είσαι κατατρεγμένος. Θέλουν να τιμωρηθούν. Εγώ αυτά τα θεωρώ μαλακίες. Δεν επιτυγχάνεις την δικαιοσύνη προωθώντας αντίστροφη ανισότητα.
Η έλλειψη αποσαφήνισης όμως δεν ενοχλεί μόνο όσους είναι κατά της Α+, αλλά και άτομα που αρχικά την υποστήριξαν, αλλά τώρα θεωρούν την ασάφεια σοβαρό πρόβλημα, όπως ο Godless Poutine:
Η Αθεΐα+ είναι ένα ασφαλές μέρος για να συζητάμε πώς η θρησκεία επηρεάζει τους πάντες και να χρησιμοποιούμε σκεπτικισμό και κριτική σκέψη για τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων όπως ο σεξισμός, ο ρατσισμός, τα ΛΟΑΔ ζητήματα, η πολιτική, η φτώχεια και το έγκλημα. Σύντομα θα υπάρχει και FAQ.
Αν η Αθεΐα+ είναι απλά ένα ασφαλές μέρος για να συζητάει ο κόσμος για τη θρησκεία, τότε είναι απλά ένα φόρουμ. Αυτό είναι σημαντικά λιγότερο από αυτό που με οδήγησαν να συμπεράνω αρχικά. Αυτό δεν είναι κίνημα. […] Είναι άλλο ένα φόρουμ. Είμαι σίγουρη πως δεν ήταν αυτή η πρόθεση για την Αθεΐα+ και το σάιτ πρέπει να ξαναδουλευτεί.
Λογική είναι η αγανάκτησή του, νομίζω.
O Robby Bensinger δίνει μια πολύ σωστή συμβουλή γι’αυτό το θέμα (για την ακρίβεια τρεις, αλλά εδώ κολλάει η πρώτη):
α)Η Α+ είναι ένα ασαφές αυθόρμητο κίνημα, μια ομοσπονδία ή μια συγκεκριμένη οργάνωση; […]
β) Η Α+ είναι ένα σύνολο αρχών, στοιχειωδών προβληματισμών ή ενδιαφερόντων; Αν σε ενδιαφέρει η κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά δε θες να αφιερώσεις χρόνο ή ενέργεια σ’αυτόν τον τομέα, είσαι μέρος του κινήματος; Αν σε ενδιαφέρει η φιλολογική συζήτηση για κάποια ζητήματα, αλλά δεν θα θεωρείς πραγματικά προβλήματα ή προβλήματα που θα έπρεπε να λυθούν με ακτιβισμό, είσαι μέρος του κινήματος; Είσαι καν ευπρόσδεκτος στις συγκεντρώσεις της Α+;
γ)Η αντιπάθεια στην ταμπέλα “άθεος” αρκεί για να μην είσαι “άθεος+”; Ή αυτόματα συμπεριλαμβάνεσαι αν πληροίς κάποια ανεξάρτητα κριτήρια;
[…] Αν δεν ορίσετε εσείς τους εαυτούς σας, θα καταλήξετε σίγουρα να οριστείτε. Αλλά δεν θα είστε εσείς που θα βγάλετε τον ορισμό. Και δε θα χαρείτε καθόλου με τα αποτελέσματα.
●
Αυτό είναι όντως ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Κανείς δεν ξέρει τι είναι η Α+ και να πω την αλήθεια, τώρα που αναλογίζομαι τις απαρχές της, δεν μου κάνει εντύπωση. Η Α+ έχει τα ίδια προβλήματα όπως και οι Αγανακτισμένοι· γεννήθηκε από αγανάκτηση, οπότε το μόνο που μπορεί να προσφέρει χωρίς καθοδήγηση είναι φωνές και διαμαρτυρία. Ξέρουμε περισσότερα για το τι προκάλεσε την γέννηση της Α+ παρά για το τι πρεσβεύει. Και αν η απάντηση είναι “τώρα γίνονται οι ζυμώσεις που θα παράξουν τις απαντήσεις”, φοβάμαι πως δεν θα μπορέσει να αποφευχθεί η παραπάνω τελευταία πρόταση του Robby.
Θα είμαι ειλικρινής. Όταν πρωτοδιάβασα την πρώτη ανάρτηση της McCreight υπέθεσα πως η ιδέα ήταν ένα κάλεσμα ώστε οι Άθεοι να εμπλακούν περισσότερο σε ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης χωρίς να κρύβουν το γεγονός ότι είναι Άθεοι. Αυτό με έκανε να θέλω να υιοθετήσω αμέσως την ταμπέλα της Α+ και το σύμβολό της. Αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι που θα ανήκε σε όλους τους Άθεους. Καλώς ή κακώς η Αθεΐα έχει ήδη κάποιες δομές και η Α+ θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει οριζόντια μέσα σε όλες αυτές τις δομές και ανεξάρτητα από αυτές.
Ήδη το ανέφερα. Η Α+ θα μπορούσε απλά να γίνει η παντιέρα των ακτιβιστών Αθέων. Το παρουσίασα και σαν ιδέα στο φόρουμ “Αθεΐα” όταν αρχίσαμε να συζητάμε για την Α+. Δεν ξέρω. Μου φάνηκε απόλυτα λογικό.
Το ερώτημα είναι: Αποτελεί αυτό πρόθεση των κεντρικών πρωταγωνιστών στα Freethought Blogs; Γιατί αν είναι η Α+ να γίνει μια ακόμα προσωποπαγής οργάνωση με πρακτικά κάθετη δομή, τότε η κατηγορία περί καθοδήγησης ▼ (αν όχι του λαϊκισμού) είναι μάλλον πιο βάσιμη.
Η Α+ θα προκαλέσει σύγχυση ως προς τον ορισμό της Αθεΐας
Αυτή πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς κριτικές κατά της Α+. Ότι δηλαδή το όνομα της “Αθεΐας Συν” θα επιτρέψει στους θεϊστές να αποδώσουν ηθικά χαρακτηριστικά στην ουδέτερη ηθικά έννοια της Αθεΐας. Να σημειωθεί πως το επιχείρημα αυτό εμφανίστηκε από τις πρώτες κιόλας μέρες, πριν ακόμα υπάρξει η οπισθοχώρηση από “Τρίτο Κύμα” σε “χώρο συζήτησης”, αλλά οι αιτιολογήσεις που βρήκα προσωπικά δε με κάλυπταν (παρόμοια επιχειρήματα υπάρχει σ’αυτό το βίντεο του Integralmath, αλλά δε νομίζω πως έχουν αναπτυχθεί αρκετά).
Ο μόνος που απάντησε ουσιαστικά στην ένσταση ήταν ο PZ Myers. Στο ερώτημα ενός σχολιαστή…
…απάντησε ως εξής:
Αν δεν υπάρχει θεός, αν η θρησκεία είναι μια απάτη, αυτό έχει σημαντικές συνέπειες ως προς το πώς δομούμε την κοινωνία μας. Θα μπορούσαμε να ανταλλάξουμε απόψεις ως προς το αποτέλεσμα -ένας φιλελεύθερος άθεος θα έκλεινε περισσότερο προς μια δαρβινική άποψη, για παράδειγμα, από ότι εγώ- αλλά το να παριστάνουμε πως η αθεΐα είναι μια ιδέα που επιπλέει στον ακαδημαϊκό αιθέρα είναι ανόητη.
Το κοινό αίσθημα για αυτή τη φόρτιση της λέξης “αθεΐα” με επιπλέον νοήματα εκφράζει η Wooly Bumblebee. θα το βρείτε σε διάφορες μορφές, αλλά το επιχείρημα είναι πάνω-κάτω το ίδιο.
Αν οι οπαδοί της Α+ επιτύχουν να διαιωνίσουν αυτή την λανθασμένη λογική και να γίνει αποδεκτό να συγχέονται τα δύο, τότε θα είναι εντελώς δικαιολογημένο ένας θεϊστής να πει ότι ο Μάο τα έκανε εκείνα τα φριχτά πράγματα λόγω της αθεΐας του και οι άθεοι δε θα μπορούν πλέον να το απορρίψουν λόγω της σύνδεσης της αθεΐας με συναισθηματικά φορτισμένες ιδέες από το κίνημα της Α+.
Η Wooly Bumblebee (και πολύ άλλοι) εδώ κάνει επίκληση στις συνέπειες και πράγματι η σύγχυση αθεΐας και πολιτικής ατζέντας θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα, αν ως απάντηση σε κάποιον που αποδίδει ένα λανθασμένο ηθικό φορτίο στην αθεΐα, ένας Άθεος+ απαντήσει με αυτό που θεωρεί σωστό ηθικό φορτίο της αθεΐας, αλλά το αποδώσει στην αθεΐα γενικότερα. Για παράδειγμα αν ένας θρήσκος πει “Είσαι άθεος, άρα είσαι αναρχοκαπιταλιστής” είναι διαφορετικό ο άθεος να απαντήσει “Η αθεΐα είναι μόνο η έλλειψη πίστης σε θεούς. Εμένα προσωπικά με εκφράζει ο σοσιαλισμός” από το να απαντήσει “Όχι, οι άθεοι είμαστε σοσιαλιστές”.
Το παράδοξο είναι ότι αυτό συμβαίνει ήδη -δεν είναι καινοφανές- απλά μέχρι τώρα οι άθεοι φρόντιζαν να διορθώνουν τέτοια σφάλματα, όταν τα έβλεπαν στην κοινότητα. Αλλά τώρα το ίδιο σφάλμα διαπράττεται ταυτόχρονα και συντονισμένα από πάρα πολλά άτομα, οπότε η διόρθωση είναι δύσκολη λόγω κοινωνικής πίεσης.
Ο Mudbrooker απαντά σ’αυτό με ένα βίντεό του:
Έχει δίκιο βέβαια ότι αυτή είναι η πραγματικότητα, αλλά το ζήτημα είναι ότι απαντά σε επιχείρημα τύπου “δε θα έπρεπε” με “είναι”. Όλοι ξέρουμε πόσο αντιπαθείς μειονότητα είναι οι άθεοι και είναι επίσης γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι της προσπάθειας των αθέων την τελευταία δεκαετία ήταν ακριβώς να πάψει το ευρύτερο κοινό να κάνει αβάσιμες υποθέσεις για κάποιον λόγω απλά του γεγονότος ότι είναι άθεος. Η Α+ ως κίνημα υποκατάστασης της τρέχουσας αθεΐας ουσιαστικά δυναμιτίζει αυτή την προσπάθεια. Ομολογουμένως, ως οργανισμός με αυτό το όνομα είναι πολύ λιγότερο προβληματική.
Ο Mudbrooker συνεχίζει στο επόμενο ζήτημα, το οποίο όμως ουσιαστικά συνδέεται με αυτό και με την επιχειρηματολογία του PZ Myers. Εδώ βλέπω προσωπικά μεγαλύτερο πρόβλημα, πέρα από την αποδυνάμωση της αθεϊστικής ρητορικής και της κακής παρουσίασης της αθεΐας σε τρίτους.
Και εδώ βρίσκεται το πρόβλημα. Η αθεΐα όντως μπορεί να θεωρηθεί ως η εφαρμογή σκεπτικισμού και κριτικής σκέψης στο ερώτημα “πιστεύω πράγματι ότι υπάρχει θεός και γιατί;” (και συνήθως αυτό είναι) αλλά η συλλογιστική διαδικασία σταματάει εκεί. Αν καταπιαστείς έπειτα με το ερώτημα της ηθικής, αυτό είναι ένα νέο ζήτημα στο οποίο θα εφαρμόσεις σκεπτικισμό και κριτική σκέψη, αλλά πλέον στη συλλογιστική δεν θα υπεισέλθει π.χ. η “θεωρία της θείας προσταγής” ως πιθανή απάντηση στην ηθική αναζήτηση γιατί την έχεις απορρίψει.
Με άλλα λόγια η ηθική που θα αναπτύξει ένας άθεος θα είναι άμεσο απότοκο της εφαρμογής κριτικής σκέψης (της οποίας απότοκο είναι και η αθεΐα) και όχι άμεσο απότοκο της αθεΐας. Ή σχηματικά:
Ορθολογισμός → Αθεΐα | Ορθολογισμός → Κοινωνική Δικαιοσύνη
και όχι
Ορθολογισμός → Αθεΐα → Κοινωνική Δικαιοσύνη
Και φυσικά ο ορθολογισμός ως εφαλτήριο για την απάντηση ηθικών ερωτημάτων μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικές απαντήσεις, όπως ο μηδενισμός για παράδειγμα.
Γιατί είναι τόσο εύκολο να μπλεχτεί κανείς και να θεωρήσει την αθεΐα ως πηγή ηθικών κρίσεων; Θεωρώ πως οφείλεται σ’αυτό που έλεγε θρηνώντας ο Arthur C. Clarke· πως “η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της ανθρωπότητας ήταν το καπέλωμα της ηθικής από τη θρησκεία”. Τώρα κατανοώ πως η τραγωδία ίσως είναι διπλή γιατί επηρεάζει και την ηθική ενός άθεου. Πώς; Προσωπικα μπορώ να εντοπίσω τρία σημεία (αμοιβαία συμπληρούμενα):
1) Ο τυπικός θρήσκος θα δηλώσει πως η ηθική του απορρέει από τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις Θρησκευτικές πεποιθήσεις → Ηθικές κρίσεις και αυτή είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην κοινωνία. Θεωρώ πως είναι πολύ εύκολο, όταν ένας άθεος αρχίζει να αποκρυσταλλώνει την ηθική του, να επηρεαστεί και μέσα στο γενικότερο κλίμα να τις αποδώσει, ως αναμενόμενο, στις δικές του θρησκευτικές του πεποιθήσεις, ήτοι την αθεΐα.
2) Η σύγχυση καθίσταται ακόμα πιο εύκολη από το γεγονός ότι η ηθική είναι συνήθως το πρώτο ζήτημα με το οποίο θα καταπιαστεί κάποιος αμέσως μόλις κατασταλάξει πως είναι άθεος, μπερδεύοντας τη χρονική αλληλουχία Αθεΐα → Ηθική με αιτιακή αλυσίδα· έχουμε δηλαδή ένα πολύ ύπουλο post hoc, ergo propter hoc.
3) Αυτό το θεωρώ το πιο μουλωχτό από όλα. Συνδυάζει την αντίδραση στη θρησκεία με μια μορφής πνευματική “τεμπελιά”. Δηλαδή ο νέος άθεος δεν προσπαθεί να ξαναχτίσει εξ αρχής την ηθική του εφαρμόζοντας το εργαλείο της κριτικής σκέψης που χρησιμοποίησε για να γίνει άθεος, αλλά να τροποποιήσει την ηθική του εντοπίζοντας και αφαιρώντας τα τμήματα εκείνα που, ως άθεος πλέον, θεωρεί μολυσμένα από τη θρησκεία.
Φυσικά υπάρχουν και οι άθεοι που αποδίδουν όλα τα ηθικά κακά στη θρησκεία, οπότε αναγκαστικά η γιατρεία για την ηθική αυτή παρακμή δεν μπορεί να είναι παρά η αθεΐα. Αν αυτό σας φαίνεται υπερβολικό, να σας θυμίσω πως εμφανίζεται στο ιδρυτικό άρθρο της Α+:
Δεν μπορώ παρά να θεωρήσω την κοινωνική δικαιοσύνη ως λογικό απότοκο της αθεΐας. Εγώ λέω να την ξεφορτωθούμε τη σαβούρα.
Αθεΐα+, λυπάμαι, αλλά σ’αυτό το σημείο αντιπαράθεσης προφανώς συντάσσομαι με την αντιπολίτευση.
Δογματισμός και Ριζοσπαστικός Φεμινισμός
Η κατηγορία αυτή κυκλοφορεί ευρύτατα, την αναφέρουν σχεδόν όλοι και βασίζεται στο ότι στις αρχηγικές θέσεις της Α+ βρίσκονται η McCreight και η Watson (κάποιοι βάζουν και την Greta Christina, αλλά προσωπικά δεν τη θεωρώ ριζοσπαστική). Η κατηγορία είναι ότι η Α+ προσπαθεί να οικειοποιηθεί την επιτυχία του αθεϊστικού κινήματος για να προωθήσει τη δίκη της ριζοσπαστική φεμινιστική ατζέντα. Επιπλέον ο βασικός πυρήνας μελών της Α+ προέρχεται από τα εν λόγω ιστολόγια και είναι επίσης γνωστό ότι υποστηρίζουν το ριζοσπαστικό φεμινισμό. Αυτό είναι εύκολα παρατηρήσιμο γεγονός.
Στις κατηγορίες δογματισμού και θρησκευτικής συμπεριφοράς ο PZ Myers απαντά…
Εμένα προσωπικά αυτό με εκνευρίζει και προσβάλλει τη νοημοσύνη μου, διότι εδώ ο PZ κάνει απλά τον χαζό. Ξέρει πολύ καλά ότι η κατηγορία δογματισμού αναφέρεται τόσο στις τακτικές συζήτησης στα Freethought Blogs όσο και στο ζήτημα του ριζοσπαστικού φεμινισμού και κάνει την πάπια. Ούτε είναι αντεπιχείρημα το αν άλλοι εμφανίζουν πιο έντονες θρησκευτικές συμπεριφορές.
Θα ήθελα να μπορέσω να πω ότι η κατηγορία είναι αβάσιμη, αλλά για όποιον παρακολουθεί τα συγκεκριμένα ιστολόγια γνωρίζει πως η παραπάνω κατηγορίες βασίζονται σε παρατηρημένες συμπεριφορές και όχι σε κάποιο συγκεκριμένο, καταγεγραμμένο δόγμα. Οπότε η συμπεριφορά του PZ μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως εθελοτυφλία.
Κάποια σχόλια από το podcast των Truth and Oblivion αποκαλύπτουν και κάποια υπαρκτά πλέον ψήγματα δογματισμού. Λόγω προσωπικού ενδιαφέροντος με προβληματίζει το γεγονός ότι στους κανονισμούς του φόρουμ της Α+ αναφέρεται για παράδειγμα…
…που δείχνει πως έχει προαποφασιστεί πως ο ακρωτηριασμός του θηλυκού μορίου είναι τετελεσμένο γεγονός πως είναι πιο σημαντικός από τον ακρωτηριασμό του ανδρικού. Και γενικότερα οι κανόνες του φόρουμ είναι για την ώρα ένας εξαντλητικός κατάλογος πολιτικής ορθότητας.
Κάποιοι βέβαια, το πήγαν ένα βήμα παραπέρα, κατηγορώντας την ηγετική ομάδα της Α+ όχι μόνο για κατάφωρη προσπάθεια διάλυσης του αθεϊστικού κινήματος, αλλά για θρησκευτικού τύπου συμπεριφορές. Η Paula Kirby σχολιάζοντας στο φόρουμ Slymepit σε συζήτηση για το παρακάτω χιουμοριστικό της ανοσιούργημα λέει:
Ένα βήμα παραπέρα πηγαίνει η GirlWritesWhat σε βίντεό της. Εκεί, αφού αναπτύξει τις απόψεις για το ότι ο ριζοσπαστικός φεμινισμός και οι απόψεις του για την πατριαρχία βασίζονται σε συναισθηματικά αίτια και δεν στηρίζονται από τα στοιχεία (για να προλάβω τυχόν αντιδράσει το τονίζω· μιλάει για τον ριζοσπαστικό φεμινισμό και όχι για το φεμινισμό γενικώς) λέει για ποιο λόγο η αθεΐα έχει προσελκύσει αρκετούς φεμινιστές αυτού του είδους, κατηγορώντας μάλιστα τους ίδιους τους άθεους για την κατάσταση αυτή. Δείτε όλο το βίντεο (είναι πολύ ενδιαφέρον), αλλά ουσιαστικά λέει πως η αθεΐα είναι δέσμευση στην αντικειμενικότητα και την αλήθεια, πως δεν είναι κατάλληλος προορισμός για άτομα που δεν θέλουν να ζουν περιορισμένοι από το θρησκευτικό δόγμα και πως…
[…] Αυτό προσκάλεσαν οι άθεοι στην κοινότητά τους όταν επικαλέστηκαν τις συνέπειες τις πίστης αντί του παραλογισμού της και τις συνέπειες της αθεΐας, αντί της λογικής της θέσης της. Όταν το έκαναν αυτό, άνοιξαν την πόρτα σε εκείνους που η απιστία τους δεν εδραζόταν στη λογική ή τον σκεπτικισμό, αλλά στην άποψη ότι ο Θεός είναι μαλάκας και τους ξενερώνει […]
Και τώρα η αθεΐα έχει μια θρησκευτική σέκτα στην κοινότητα αποφασισμένη να τη διασπάσει ή να την κάνει στάχτη, χρησιμοποιώντας τις ίδιες στρατηγικές που χρησιμοποιούν και οι θεϊστές για να αστυνομεύουν τα μέλη τους: απόρριψη, εξοστρακισμός, αποξένωση, παρενόχληση, λασπολογία, κυνήγια μαγισσών, μαύρες λίστες, ψυχανεμίσματα του στυλ “απλά δεν το καταλαβαίνεις” και κατηγορίες αμαρτωλότητας και φαυλότητας, ως απάντηση στο αίτημα παροχής αποδείξεων. […] Και εσείς, παιδιά, αυτό το προσκαλέσατε στο σπίτι σας με ανοιχτές αγκάλες.
Αθεΐα, τα ήθελε ο κώλος σου! Τώρα λούσου τα! [27’47”]
Το κακό είναι ότι για την ώρα τα όποια ψήγματα δογματισμού υπάρχουν μεγεθύνονται από τα οξυμένα πνεύματα λόγω της έντονης αντιπαράθεσης των τελευταίων ημερών, σε σημείο που μια διαφωνία σε συνδυασμό με μια παρανόηση μεταξύ υποστηρικτών της Α+ εκτροχιάζεται σε εκατέρωθεν αντεγκλήσεις και κατηγορίες ρατσιστικής συμπεριφοράς και καταλήγει στην αποχώρηση του ενός από την ομάδα. Το περιστατικό συνέβη στη συζήτηση για την έναρξη λειτουργίας της A+Scribe σ’αυτό το άρθρο της Greta Christina (διαβάστε όλα τα σχετικά σχόλια που προέκυψαν από το #2· εδώ το πώς βίωσε η ίδια η συμμετέχουσα το περιστατικό ως υποστηρίκτρια της Α+).
Ενδιαφέρον έχει σ’αυτό το σημείο η άποψη της Barbara Drescher για το θέμα του δογματισμού.
Δεν σκοπεύω εδώ να λογομαχήσω για το θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά να πω πως το ζήτημα της βεβαιότητας, ειδικά σχετικά με ηθικά ζητήματα, είναι κάτι για το οποίο όλοι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Πάρα πολύ βεβαιότητα (περισσότερη από ότι αρμόζει) και μπλέκει στα πόδια της λογικής συζήτησης. Πάρα πολύ και χωρίζει τους ανθρώπους όταν δεν χρειάζεται διαχωρισμός. Πάρα πολύ και είναι αντιπαραγωγική. Πάρα πολύ και δεν είναι πια σιγουριά· είναι αλαζονεία.
Ελπίζω πραγματικά η Α+ να εξελιχθεί και να τα ξεπεράσει αυτά, αλλά ως έχει η κατάσταση, οι ανησυχίες αυτές δεν νομίζω πως μπορούν να απορριφθούν ως επιπόλαιες.
Η Αθεΐα+ είναι καθοδηγούμενη και λαϊκίστικη
Αυτός που λέει ξεκάθαρα ότι θεωρεί την Α+ καθαρό λαϊκισμό είναι ο Franc Hoggle. Το στυλ του είναι ιδιαίτερα σατιρικό και για κάποιον σαν κι εμένα που γενικώς έχει θετική άποψη για τους περισσότερους ιστολόγους στα Freethought Blogs είναι λίγο δύσκολο να διαβαστεί, αλλά μεταξύ άλλων διαβάζω ένα σχόλιο, όπου ο Hoggle αναπτύσσει την άποψή του για τις επιθέσεις που δέχεται ο Dawkins ως προνομιούχος, λευκός, ευκατάστατος άνδρας μέσα από τα FTB.
Στην άποψη αυτή συγκλίνει και ο Thunderf00t τουλάχιστον ως προς τις επιθέσεις εναντίον του Dawkins.
Νιώθω άσχημα που μεταφέρω τόσο σκληρές απόψεις, αλλά επιφυλάσσομαι ότι μπορεί να είναι αλήθεια (έχω δει και χειρότερα). Το καταθέτω καθαρά για πληρότητα ως τη χειρότερη κατηγορία που έχει εκτοξευτεί μέχρι στιγμής. Εν πάση περιπτώσει, ήθελα να βγάλω από τη μέση το κομμάτι του λαϊκισμού για να σχολιάσω το κομμάτι της καθοδήγησης.
Για το θέμα του αρχηγισμού και του ότι υπάρχουν άτομα που σαφώς κατευθύνουν το κίνημα, ο Robby λέει ξεκάθαρα στη 2η συμβουλή του:
Στο φόβο ότι το κίνημα της Α+ είναι φτερό στον άνεμο αναφέρεται και ο Godless Poutine (αυτό το κομμάτι θα κόλλαγε και στην ανάγκη αποσαφήνισης της Α+).
Μέχρι να καταγραφούν κάποια πράγματα ως μανιφέστο, η Α+ είναι ένα πλοίο χωρίς άγκυρα που παρασύρεται από τα ρεύματα που το οδηγούν μια στους εχθρούς της, μια πίσω στους υποστηρικτές της και ορίζεται ρευστά στην πορεία όπως βολεύει την οποιαδήποτε ατζέντα έχει εκείνος που τυγχάνει να την έχει αρπάξει.
●
*sigh* Είναι βέβαιο πως υπάρχουν σαφείς αρχηγικές φιγούρες στην Α+. Το κίνημα ούτε προέκυψε αυθόρμητα από μόνο του, ούτε απέκτησε τις (έστω γενικόλογες) βασικές αρχές από μόνο του. Και είναι επίσης σαφές πως οι αρχηγικές φιγούρες είναι όλες μαζεμένες σε ένα μέρος. Αυτό δεν είναι άποψη. Είναι καθαρό γεγονός.
Το ζήτημα δεν προβληματίζει μόνο τους απ’έξω, αλλά αυτούς που έχουν ήδη ενταχθεί στην Α+. Μπορείτε να το δείτε σ’αυτό το νήμα στο φόρουμ της Α+. Και όχι μόνο προβληματίζει, αλλά μπερδεύει καθώς αναδύονται αντικρουόμενες απόψεις.
Από τη μία γενικώς υπάρχει η άποψη πως το κίνημα είναι grassroots movement, που προκύπτει από τα ενδοπολιτικά της κοινότητας φυσικά και αυθόρμητα. Αυτό όμως δεν ισχύει, μιας και και η McCreight, και η Watson και η Greta Christina προσπαθούν ενεργά να φυτιλίσουν ένα κίνημα με φεμινιστικό προσανατολισμό τουλάχιστον από τις αρχές του 2011 μετά το Elevatorgate (η Greta μιλούσε για την αναγκαιότητα του πλουραλισμού πολύ νωρίτερα). Επίσης συνήθως τα grassroots κινήματα δεν έχουν ιδρυτή. Εδώ όλοι συμφωνούν στην McCreight και η ίδια φαίνεται να αποδέχεται το ρόλο αυτό (π.χ. στην ραδιοφωνική της συνέντευξη).
Επίσης υπάρχει απίστευτη σύγχυση για το ποιος είναι ο αρχηγός. Ένας δέχεται την McCreight λόγω του ότι ήταν η ιδρύτρια, άλλος τη McCreight και την Greta Christina από κοινού. Άλλος θεωρεί τον Carrier μέλος της ηγετικής ομάδας. Άλλος τον απορρίπτει συλλήβδην ως “απλά ένας τύπος με ιστολόγιο” λόγω των σκληροπυρηνικών σχολίων του. Άλλος λέει πως κανείς δεν είναι αρχηγός και η Α+ είναι ό,τι θέλει ο καθένας (εντός των ιδρυτικών αρχών υποθέτω), άλλος πως ο λόγος της Greta μετράει παραπάνω.
Και μέσα σ’αυτόν το χαμό, κανείς δε σκέφτηκε να στήσει ένα δημοψήφισμα για να αρχίσουν να αποσαφηνίζονται σιγά-σιγά τα ερωτήματα (θα γίνω κακός τώρα: κάποιος σκέφτηκε όμως να κάνει δημοψήφισμα για Star Wars vs. Star Trek!)
Επαναλαμβάνω πως ούτε που θέλω να πιστέψω πως το όλο κίνημα βασίζεται στο λαϊκισμό και δεν έχω δει αρκετά στοιχεία για να δεχθώ αυτή την άποψή του. Όμως (υπάρχει ένα μεγάλο “όμως”) από τη συζήτηση που κάνουν τα τρέχοντα μέλη για τον ορισμό του κινήματος, αρχίζω να φοβάμαι πως προσπαθεί να τεθεί ως αρχηγός το “κοινό αίσθημα” και αυτό είναι τρομερά επισφαλές (δε θα μου έκανε και εντύπωση αν η Α+ στραφεί κατά των ιδρυτών της αν τολμήσουν να αντισταθούν στο “κοινό αίσθημα” στην περίπτωση που αρχίσει να ξεφεύγει). Παρακολουθώ τη συζήτηση αυτή με τρομερό ενδιαφέρον.
Αντιπάθεια για τα Freethought Blogs
Αυτό είναι το τελευταίο σημείο, το οποίο αν και δεν είναι ουσιαστική κριτική για την Α+, δείχνει γιατί οι περισσότεροι είναι επιφυλακτικοί. Το τελευταίο έτος αναδύονται ξανά και ξανά κατηγορίες κατά των Freethought Blogs, πνευματικό παιδί του PZ Myers, για πρακτικές που αντιβαίνουν το όνομα της ομάδας.
Οι κατηγορίες συμπεριλαμβάνουν:
- τον προαναφερθέντα λαϊκισμό
- groupthink και οπαδισμό (προφανής σε όποιον παρακολουθούσε εδώ και χρόνια τα σχόλια στην Pharyngula, αλλά με τα FTB διέρρευσε και σε άλλα ιστολόγια)
- λογοκρισία
- προσπάθειες αλλοίωσης στοιχείων
- αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές
Η συμπεριφορά αυτή έχει ενοχλήσει τόσο, σε σημείο που ο Franc Hoggle έφτιαξε ένα wiki (Phawrongula Wiki) αποκλειστικά για να καταγράφει και να εκθέτει αυτού του είδους τις συμπεριφορές και αντίθετα με το ιστολόγιό του, ο τόνος εκεί είναι πολύ πιο συγκρατημένος και με άφθονη κατάθεση στοιχείων.
Κι αν δεν ήταν η γενικότερη αντίδραση αυτή, η ανακοίνωση της Α+ ήρθε ενώ ακόμα μαίνεται το Footgate, η εκδίωξη το Thunderf00t από τα Freethought Blogs λόγω της διαφωνίας τους με την (σύμφωνα με τον ίδιο) ριζοσπαστική φεμινιστική γραμμή του πυρήνα. Όντας δημοφιλέστατος γιουτουμπιστής, η εκδίωξη του Thunderf00t ενέτεινε τις υποψίες για λογοκρισία και όταν στις αρχές αποκαλύφθηκαν παρασκηνιακές κινήσεις στα FTB κατά του Thunderf00t, έγινε χαμός στο ίσωμα.
Το timing δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο. Η ανακοίνωση της Α+ έγινε 19 Αυγούστου, μόλις 9 μέρες μετά τις αποκαλύψεις για τα FTB, και λιγότερο από δύο μήνες από την εκδίωξή του από τα FTB, μετά από μία σωρεία αντεγκλήσεων που κράτησε τουλάχιστον ένα μήνα.
Προσωπικά δε μου κάνει καθόλου εντύπωση πως όσοι είχαν εμπλακεί στο Footgate είδανε με πολύ κακό μάτι την κίνηση για την ίδρυση της Α+. Αν και από μόνο του δεν είναι αντεπιχείρημα, δημιούργησε ένα πολύ εχθρικό κλίμα. Κοινώς, πολλοί γύρισαν την πλάτη στην Α+ επειδή απεχθάνονταν τα Freethought Blogs και τις ηγετικές φιγούρες στην Α+ και δεν είχαν καμία διάθεση να συνεργαστούν μαζί τους.
Περιληπτικά
Στα γρήγορα η άποψή μου για ζητήματα που αναλύθηκαν προηγουμένως:
● Η Αθεΐα+ είναι απλά Κοσμικός Ουμανισμός
● Η Αθεΐα+ διασπά το Αθεϊστικό Κίνημα
● Η Α+ θα προκαλέσει σύγχυση ως προς το νόημα της Αθεΐας
● Τι περιλαμβάνει το + στην Αθεΐα+
● Δογματισμός
● Ριζοσπαστικός Φεμινισμός
● Η Αθεΐα+ είναι καθοδηγούμενη
● Η Αθεΐα+ είναι λαϊκίστικη
● Η Αθεΐα+ είναι απορριπτέα επειδή βγήκε από τα FTB
Η δική μου άποψη εν ολίγοις:
Έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή η Αθεΐα+ δεν με ελκύει. Χρειάζεται δουλειά και μπόλικες επιδιορθώσεις, καθώς και damage control. Αν δεν παραδεχθούν τα προβλήματα και δεν τα λύσουν, θα παραμείνουν περιθωριοποιημένοι και δεν τους βλέπω να βγάζουν το 2012. Αυτό που δεν αντέχω είναι τα διαρκή ad hominem. Όταν τελειώσει ο καυγάς, θα πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε. Θα μπορέσουμε να το κάνουμε όταν θα βρωμάμε από τον οχετό που έριξε ο ένας στον άλλο;
Σκέψεις για το μέλλον
Οι προβλέψεις για το μέλλον της Αθεΐας+ ποικίλουν ανάλογα την οπτική γωνία του καθενός. Προφανώς οι υποστηρικτές θεωρούν πως η Α+ είναι ότι καλύτερο έχει συμβεί στην Αθεΐα μετά το ψωμί σε φέτες και θα αντικαταστήσει την τρέχουσα αθεΐα και… και… και… Παραθέτω μερικές προβλέψεις μη οπαδών.
Από τη μία έχουμε τη συντηρητική άποψη του John Loftus…
Η Α+ θα εξελιχθεί με την κριτική. Εν τέλει είτε α)θα γυρίσει στην μέινστρημ αθεϊστική σκέψη που απαιτεί να είμαστε ενωμένοι ενάντια στη θρησκεία ή β) θα ενωθεί με τον νεο-κοσμικιστικό ουμανισμό χωρίς το μίσος.
Οι άθεοι που θα μείνουν στην αρχική γεμάτη μίσος Α+ θα περιθωριοποιηθούν στο μέλλον.
Η ίδια η Α+ θα χαθεί στην αφάνεια μέχρι το σημείο που δε θα υπάρχει τίποτα πια για να μισήσει κανείς. Για την ακρίβεια, και τώρα δεν υπάρχει τίποτα να μισήσει κανείς, εκτός από τον ΕΝΑ μόνο επιφανή άθεο [μάλλον εννοεί τον PZ] που πρέπει να αποκλειστεί από όλες τις αθεϊστικές κοινότητες.
Κάτι παρόμοιο πιστεύει και ο Friendly Atheist:
Από την άλλη έχουμε τους μακιαβελικούς φόβους της GirlWritesWhat:
Η άποψη του Friendly Atheist μου φαίνεται πιο λογική (και ελπίζω να μην εθελοτυφλώ).
Η τρέχουσα τάση
Ημερομηνία | Μέλη Forum |
Intro Μελών |
Likes |
29.08.2012 | 608 | 150 | 335 |
30.08.2012 | 655 | 167 | 346 |
31.08.2012 | 774 | 190 | 365 |
01.08.2012 | 825 | 207 | 372 |
02.08.2012 | 855 | 213 | 377 |
03.08.2012 | 925 | 237 | 414 |
04.08.2012 | 999 | 256 | 429 |
05.08.2012 | 1097 | 276 | 453 |
Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε αν το όλο ζήτημα της Αθεΐας+ ξεφουσκώνει και κατά πόσο έχει επιτυχία. Ο μόνος τρόπος για την ώρα, δεδομένου πως δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, είναι να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της συμμετοχής στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και στην ίδια την Α+. Για την ώρα μπορούμε να αντλήσουμε στοιχεία μόνο για το φόρουμ της Α+ και τη σελίδας τους στο Facebook (επίσημος λογαριασμός Twitter δεν υπάρχει, μόνο παρωδίες).
Ο παραπάνω πίνακας περιέχει τον αριθμό χρηστών του φόρουμ, τον αριθμό των χρηστών που έκανε τον κόπο να γράψει ένα μήνυμα χαιρετισμού στο φόρουμ και τα άτομα που έκαναν like στη σελίδα της Α+ στο Facebook (η μέτρηση γίνεται γύρω στις 15.00 ώρα Ελλάδος, ώστε να έχει περάσει η βραδινή ώρα αιχμής στις ΗΠΑ και η πρωινή στην Ευρώπη).
Προφανώς όλοι όσοι πήγαν και γράφτηκαν στο φόρουμ δεν είναι ουσιαστικά μέλη της Α+. Κάποιοι είναι παρατηρητές, κάποιοι θα είναι bot, κάποιοι θεωρητικά υποστηρικτές οι οποίοι δεν πρόκειται ποτέ να ασχοληθούν σοβαρά. Σημαντικός είναι ο αριθμός των μελών του φόρουμ που κάνουν τον κόπο να γράψουν δυο λέξεις, να συστηθούν στο φόρουμ και να πουν ένα γεια. Το να κάνεις ένα like στο Facebook είναι πολύ εύκολο και απλό (οποιοσδήποτε το κάνει με ελάχιστο κόπο) σίγουρα απλούστερο από το να γράψεις χαιρετισμό στο φόρουμ.
Νομίζω καταλαβαίνετε πού το πάω. Πώς μπορούμε να βρούμε στο περίπου την πραγματική δυναμική της Α+; Θεωρώ πως αυτή τη στιγμή η πραγματική δυναμική της Α+ είναι ένας αριθμός μεταξύ του 276 και του 453. Ο μέσος όρος είναι περίπου 365 και έχει αυξητική τάση γύρω στα 15-16 άτομα την ημέρα.
Το παρακάτω σχεδιάγραμμα δείχνει τη δυναμική εγγραφής στο φόρουμ και στο Facebook και έχω μεγάλη περιέργεια να παρακολουθήσω τη δυναμική αυτή και την εξέλιξή της με το χρόνο και τα γεγονότα (για παράδειγμα πώς θα επηρεαστεί η κίνηση από την αποχώρηση της Blag Hag).

Η ιδιαίτερη περίπτωση ενός Poe
Θα κλείσω με την ιδιαίτερη περίπτωση του Pete του ιστολογίου Coffee Loving Skeptic, που έφτιαξε έναν λογαριασμό-παρωδία για την Α+ στο Twitter. Ο λογαριασμός αναμετέδιδε λόγια από την ηγετική ομάδα της Α+ μαζί με ένα σαρκαστικό σχόλιο, και θεωρήθηκε γνήσιος τόσο από οπαδούς, όσο και εχθρούς της Α+. Μέσα σε λίγες μέρες συγκέντρωσε πάνω από 300 followers και λέει πως ούτε η Jennifer McCreight δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει στα σίγουρα ότι ο λογαριασμός είχε σκοπό την σάτιρα.
Το αστείο είναι πως όταν αποκαλύφθηκε και οι οπαδοί της Α+ κινήθηκαν για να κλείσουν το λογαριασμό, κάποιοι υποστηρικτές της Α+ αντιστάθηκαν λέγοντας πως είναι άδικο γιατί ο λογαριασμός εξέφραζε την Α+! Ο Pete το ερμηνεύει ως επιβεβαίωση του Νόμου του Poe, ο οποίος λέει:
Τα τελευταία του μηνύματα προς τους followers του, που μάλλον δεν τα έλαβαν όλοι, ήταν μηνύματα ενότητας:
- Ναι, όπως κάποιοι υποπτευθήκατε, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να εξακριβώσει, είμαι λογαριασμός-παρωδία. Λυπάμαι που σας εξαπάτησα.
- Έχω κάποια αποχαιρετιστήρια λόγια το κίνημα #atheismplus όμως…
- Η @jennifurret με αποκήρυξε, αλλά δεν μπόρεσε να με ξεμπροστιάσει. Το γεγονός ότι η ιδρύτρια της #atheismplus δεν μπόρεσε να εντοπίσει έναν Poe είναι ανησυχητικό.
- Συμπαθώ τον κόσμος της Α+ που γνώρισα μέσω αυτού του λογαριασμού. Μου φαίνεστε αξιοπρεπείς άνθρωποι. Όπως είναι και οι εχθροί σας BTW.
- Αν τα σχόλια του Carrier δεν προκαλέσουν σχίσμα στην Α+, κάτι άλλο θα το κάνει. Τα κινήματα που χτίζονται γύρω από κοινή συμφωνία πάντα διασπώνται.
- Μην βιάζεστε να χαρακτηρίσετε κόσμο ως τρολ και να τους μπλοκάρετε. Μερικές φορές πρέπει να ακούστε πράγματα που δεν θέλετε.
- Ο Richard Carrier έχει (προσωρινά;) χάσει τη μπάλα. Αγνοήστε τον.
- Μπόρεσα να συμπεριφερθώ ως Poe στην #atheismplus εύκολα, κυρίως δείχνοντας τι έγραψαν άτομα της Α+ (ιδίως ο Richard Carrier) και απλά προσθέτοντας ένα σχόλιο.
- Οι περισσότεροι που αποκαλείτε ρατσιστές μάλλον έχουν τις ίδιες αρχές με εσάς. Πράγματα όπως η “κοινωνική δικαιοσύνη” δεν σας ανήκουν.
- Δεν είστε πυλώνες ηθικής. Είστε αδύναμοι και ατελείς όπως όλη η ανθρωπότητας, οπότε μην βιάζεστε να μας κρίνετε ή να μας βάλετε ταμπέλες.
- Μία διασπαστική φατρία δεν είναι η απάντηση. Θα καταλήξετε να αυτοϊκανοποιήστε και θα απομονωθείτε περισσότερο.
- Η απάντηση σε έναν κόσμο με λίγη καλοσύνη δεν είναι το να κάνετε ένα αποκλειστικό κλαμπ και να συμπεριφέρεστε άσχημα σε όποιον δε θέλει να γίνει μέλος.
Η αποχώρηση της McCreight
Να και μια είδηση hot off the press: Χθες το βράδυ η Jennifer McCreight δήλωσε πως παίρνει άδεια επ’αόριστον από το ιστολογείν. Γράφει:
Όχι, οχι και πάλι όχι. Απαράδεκτο. Εδώ πρέπει να το τονίσω. Βρισιές, μουτζώματα, παρενόχληση και συναφείς συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση στην αθεϊστική κοινότητα. Ή μάλλον δεν θα έπρεπε να έχουν καμία θέση. Η παρενόχληση ενός ιστολόγου μέχρις σημείου να εγκαταλείψει το μπλογκ του είναι απαράδεκτη. Θα το ξαναπώ. Α-ΠΑ-ΡΑ-ΔΕ-ΚΤΟ!
Στο Twitter κυκλοφορούν πολλά για την αποχώρηση της McCreight, αλλά για την ώρα όλα τα σχόλια κινούνται σε τρεις πόλους. Κάποιοι προσφέρουν την συμπαράστασή τους στην Jen, ακόμα κι αν είναι αντίπαλοι της Α+. Κάποιοι θεωρούν την αποχώρηση της McCreight θριαμβευτική νίκη κατά της Α+ (ψψτ… παιδιά… άμα νομίζετε πως η Α+ θα σβήσει τόσο εύκολα είστε πολύ κορόιδα). Και κάποιοι θεωρούν την κίνηση της Jen ως αυτομαρτυροποίηση για να ενισχύσει το ρεύμα υπέρ της Α+. Πάντως οι βωμολοχίες στις οποίες αναφέρεται δεν κυκλοφορούν στα hashtag #atheismplus και #ftbullies τα οποία παρακολουθώ ανελλιπώς τις τελευταίες εβδομάδες.
Προσωπικά, ελπίζω να γυρίσει γρήγορα στο ιστολόγιό της. Αν μη τι άλλο, ήμουν από τους τακτικούς αναγνώστες της.
ΠΗΓΕΣ και επιπλέον αναγνώσματα
ATHEISM PLUS official website |
|
Laughing in Purgatory | |
Luke Muehlhauser | |
Nelson Jones |
|
David McGrath |
|
Greta Christina | |
Jason Thibeault | |
Jen McCreight |
|
Ophelia Benson | |
PZ Myers | |
Richard Carrier | |
The Atheist Experience | |
TheJamesPope | |
Anna Johnstone | |
Barbara Drescher | |
Daniel Fincke | |
David Webster | |
Godless Poutine | |
Hemant Mehta | |
Natalie Reed | |
Robby Bensinger | |
TheMudbrooker | |
Atheists Today | |
Bionic Dance | |
Bitchspot | |
Coffee Loving Skeptic | |
John Loftus | |
Franc Hoggle | |
Hank Campbell | |
Noelplum99 | |
Per Smith | |
Phil Mason | |
Ronald Lindsey | |
GirlWritesWhat | |
SpinozasPsyche | |
SoggyMog | |
The Athefist | |
Truth & Oblivion |
Τι τραβάμε κι εμείς οι αναγνώστριες… :P…
Πέρα από την πλάκα, τρομερή η επιμέλεια του άρθρου, θα πρέπει να αφιέρωσες μπόλικη φαιά ουσία για να το γράψεις . Ξέρω κάποιον που θα εκτιμούσε παράφορα το συγκεκριμένο άρθρο (λόγω κολοσσιαίου μεγέθους!)… αναφέρομαι σε εκείνον τον τύπο με το Λ στην ασπίδα του, εκείνον που έκανε copy paste τον λιακόπουλο και πλήθος άλλων φαντασιόπληκτων τσαρλατάνων …
Μιας και έβαλες το poster του 28 days later και αφού είναι και η ειδικότητα μου οι ταινίες τρόμου, να επισημάνω ότι τα τεκταινόμενα στον χώρο της Αθεΐας+ είναι πολύ πιο “σαρωτικά” από τον μεταποκαλυπτικό ζομποειδή κόσμο της εν λόγω ταινίας…
Προσωπικά, η εμφύτευση μιας κοινωνικής διάστασης στην Αθεΐα, με βρίσκει τελείως αντίθετο, διότι στο τέλος θα ατροφήσει ο φιλοσοφικός πυρήνας της και ενδεχομένως να απολέσει και τον αυθεντικό ιδεολογικό της προορισμό.
Μπα… περισσότερο ψυχικά αποθέματα ξόδεψα, παρά φαιά ουσία. Πολύ εξουθενωτικό να βλέπεις τόσο κόσμο να ξεκατινιάζεται. (και ωχ… μη μ’αρχίζεις κι εσύ με τους αυθεντικούς ιδεολογικούς προσανατολισμούς της αθεΐας… έφαγα αρκετούς στη μάπα την τελευταία βδομάδα :P)
Πρέπει με κάποιο τρόπο να “θωρακίσουμε” την ομάδα μας, γιαυτό επιβάλλεται η χρήση ιδεολογικά φορτισμένων φράσεων… δες το και σαν ένα τρόπο να πουλάμε μούρη στα θρησκευόμενα κοριτσάκια….:P
———
Έχουν “ενδιαφέρον” ορισμένοι υβριστικοί χαρακτηρισμοί που αποδίδονται στην McCreight… όπως το μυξοπαρθένα και τσούλα… νομίζω υπάρχει μια αντίφαση στους δύο αυτούς όρους…ή είναι ιδέα μού; 😛
Το τι αποτελέσματα μπορούν να έχουν οι απόπειρες ιδεολογικής θωράκισης, οι φορτισμένες φράσεις και το πούλημα μούρης είναι ακριβώς το βασικό νόημα του άρθρου. Με το παράδειγμα να σπαρταράει ακόμη, απορώ που καν αναφέρεις τέτοια πράγματα.
Έχουν “ενδιαφέρον” ορισμένοι υβριστικοί χαρακτηρισμοί…
Προφανώς οι όροι είναι αντιφατικοί… και προσωπικά δεν βρίσκω το φαινόμενο διόλου διασκεδαστικό. Εδώ η αθεϊστική κοινότητα πρέπει να στηρίξει τη σύσσωμη την McCreight. Οι βρισιές και οι απειλές δεν έχουν καμία θέση στη διένεξη αυτή. Αν βγήκε κάποιος νικητής αυτές τις μέρες, αυτός ήταν σίγουρα τα τρολ.
Απλώς ήθελα να αλαφρύνω κάπως την ατμόσφαιρα…. δεν είχαμε και γενοκτονία, για να αρχίσω να βγάζω πένθιμους και ιερεμικούς λόγους… όλα μέσα στην ζωή είναι άλλωστε… και ειδικά όταν βρίσκεσαι στο διαδίκτυο και έχεις μια ενεργή παρουσία και το κυριότερο, όταν προτείνεις ριζοσπαστικά πράγματα, επόμενο είναι να εκτεθείς…
———
Και κάτι τελευταίο, δίχως να έχω καμία διάθεση να απολογηθώ, έχω την αίσθηση ότι δίνουμε πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα σε θέματα που σε τελική ανάλυση είναι βόλτα στην παιδική χαρά, σε σύγκριση με τα πραγματικά σοβαρά προβλήματα. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε μια κοπέλα, που δεν έχει υποστεί καμία σωματικής μορφής κακοποίηση, αλλά απλώς δεν της αρέσει που η αθεϊστική κοινότητα δεν είναι εμποτισμένη με κοινωνικές ανησυχίες. Και με αφορμή αυτή την δυσαρέσκεια της, δημιουργείται ολόκληρο κίνημα που προωθεί τους “εξατομικευμένους” της προβληματισμούς. Στην πορεία όπως ήταν αναμενόμενο, δέχτηκε λοιδορίες και λεκτικές επιθέσεις. Κάτι που προφανώς το καταδικάζω, αλλά μην φτάσουμε στο σημείο να δραματοποιούμε τόσο soft καταστάσεις. Καλό είναι να μην λησμονούμε ότι η δημοσιότητα έχει το αντίτιμο της.
Και να γίνω για το φινάλε λίγο ακραίος, αν η McCreight που ζει στην προνομιούχα Αμέρικα κλαίγεται, τι να πουν οι κοπέλες στην Μέση Ανατολή που υφίστανται την “απολαυστική” κλειτοριδεκτομή… ααα ξέχασα, αυτές πιστεύουν στον Αλλάχ… και τις άθεες φεμινίστριες δεν τις πολυαπασχολεί η παραδεισένια μοίρα αυτών των “θρησκόληπτων” κοριτσιών…. άλλωστε τα ιντερνετικά υβριστικά σχόλια είναι σαφώς πιο σκανδαλώδη και μακράν πιο επώδυνα από τους “γενετήσιους” ακρωτηριασμούς….
Ο καθείς με τα προβλήματά του. Αναμενόμενο κάτι πιο κοντινό να σε απασχολεί περισσότερο. Δεν είναι εκεί το ζήτημα. Προσωπικά δε με απασχολούν τόσο τα βρισίδια. Τα τρολ πάντα τρολ θα είναι, και όπως είπες, όταν εκτίθεσαι και προσπαθείς να κάνεις τέτοιες μεγαλεπίβολες κινήσεις, λογικό είναι να τραβήξεις ακόμη περισσότερα. Αυτό που με προβλημάτισε απίστευτα ήταν το πανηγύρι στο Twitter, όπου έβλεπα άτομα που ψιλοαναγνωρίζω να έχουν στήσει γιορτή τύπου “ding-dong, the witch is dead” και να επικροτούν την εκδίωξη της McCreight ως την ρίψη του αντιχρίστου στο πυρ το εξώτερον.
Ξέρω πως η McCreight και η Watson και όλη η ομάδα στα FTB προσπαθεί ήδη να το περάσει ως μισογυνισμό, που αποκαλύπτει ηθικό έλλειμμα. Αλλά δεν είναι. Είναι κάτι χειρότερο. Οπαδισμός. Και ο οπαδισμός αυτός αποκαλύπτει ένα βαθύτερο έλλειμμα ορθολογισμού σε όλο το φάσμα της αθεϊστικής κοινότητας. Αυτό δε θα το πουν, γιατί είναι συνυπεύθυνοι.
Τον ένιωσα κι εγώ. Έτοιμος ήμουν να συνταχθώ με την Α+ και θα το έκανα αν κανά-δυο παιδιά στο φόρουμ δε μου θύμιζαν ότι καλό θα ήταν να κοιτάξω και τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς.
Ξέρεις κάτι; Χρειάζονται οι ιερεμιακοί θρήνοι. Είχε δίκιο η GirlWritesWhat. Ανοίξαμε την πόρτα και καλοδεχτήκαμε τον ανορθολογισμό για να καρδαμώσουμε αριθμητικά. Τώρα, άντε να τον ξεπατώσεις. Όλα τα άλλα είναι συμπτώματα. Κι εκεί θεωρώ πως βρίσκεται το δράμα. Το μόνο θετικό είναι ότι χτύπησε την περηφάνεια μας για την “ανώτερη” ικανότητά μας για κριτική σκέψη. Ουδέν κακόν αμιγές καλού, θα μου πεις… Και τίποτα πιο καθαρτήριο από μια γερή δόση αυτογνωσίας.
“Τελικά ψοφάτε για ίντριγκα, πουλάκια μου!
Το άρθρο βρίσκεται από προχτές στα “Δημοφιλή Άρθρα” της ελληνικής WordPress.
Η προτίμησή σας με σκλαβώνει.”
Παρακολουθούμε με λαχτάρα τις αθεϊστικές αντιπαραθέσεις και τον λόγο τον επισήμανες στο τελευταίο σου σχόλιο. Λατρεύουμε να υποδυόμαστε τον ρόλο του οπαδού! Καθώς ανεβαίνει στα ύψη η ιδεολογική μας αδρεναλίνη 😛
Κάτι “σοβαρό” τώρα. Ξέρω ότι θα με παρερμηνεύσεις πάλι. Αλλά θέλω να διατυπώσω τον προβληματισμό μου. Γράφεις στην εισαγωγή: “Έτσι νόμιζα πως θα μπορούσε να κατεβαίνει η “Ένωση Αθέων” για να ζητήσει τη φορολόγηση της Εκκλησίας με το σήμα της Α+ και παράλληλα στην Ιταλία η εκεί Ένωση να ζητούσε την νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλοφίλων,”
Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να συνδεθεί ένα αθεϊστικό κίνημα με την προάσπιση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων; Με αυτές τις κινήσεις θα φτάσουμε στο τραγελαφικό σημείο να μας αποκαλούν οι ένθεοι συλλήβδην όλους τους άθεους, ομοφυλόφιλους. Προσωπικά θεωρώ την ομοφυλοφιλία στους άντρες κάτι το άκρως το αντιαισθητικό, συγκεκριμένα το να υποδύεται ένας άντρας την γυναικά κατά την ερωτική συνεύρεση είναι το άκρων άωτον του εμετικού “παραλογισμού”. Αντιθέτως συμπαθώ τις λεσβίες, όχι εκείνα τα τερατόμορφα ορμονικά σκιάχτρα, που έχουν πιο αναπτυγμένο μυικό σύστημα και από τον Usain Bolt, αλλά εκείνες τις κοπέλες που καταλήγουν στην ομοφυλοφιλία λόγω ιδεολογικών και καλαισθητικών ευσυνείδητων! επιλογών. Ο εκλεπτυσμένος Λεσβιασμός είναι απόλυτα ηθικά αποδεκτός, διότι οι γυναίκες εξακολουθούν να παραμένουν θηλυκά κατά την ερωτική επαφή.
Εν πάση περιπτώσει, αν με ρωτούσες αν είμαι υπέρ ή κατά του γάμου των ομοφυλόφιλων, θα σου απαντούσα καταρχήν ότι αδιαφορώ. Αν όμως έπρεπε να πάρω θέση, θα επέλεγα πιθανότατα το όχι. Ο νομιμοποίηση του γάμου φοβάμαι ότι θα οδηγήσει στην νομική κατοχύρωση της υιοθεσίας, κάτι που το θεωρώ σοκαριστικό για ένα παιδάκι.Τι φταίω εγώ το ανήμπορο υιοθετημένο πιτσιρίκι, που θα ζήσω σε μια “στρεβλή” οικογένεια με δύο ομοφυλόφιλους άντρες… είναι πιο τρομακτικό και από ταινία με φρικαλέα γιαπωνέζικα φαντάσματα. Δεν μπορώ καν να φανταστώ, τι θα σήμαινε αυτό για ένα κοριτσάκι…
Μα αυτό ακριβώς θεωρούσα ως προσόν της πρότασης της Α+ (όπως την παρενόησα δηλαδή): τη θεωρούσα ως τρόπο να δηλώσει ένας άθεος φανερά την υποστήριξή του σε διάφορα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης χωρίς να σύρει ολόκληρη την άλφα ή βήτα τοπική οργάνωση στο ζήτημα. Πάνε π.χ. δυο-τρία άτομα στο pride φορώντας μπλουζάκια Α+ και τέλος.
Δεν πρόκειται να ανοίξω συζήτηση για το άλλα ζητήματα που ανέφερες (πρώτον γιατί παντελώς άσχετα με το θέμα του άρθρου και δεύτερον γιατί νομίζω πως το έπαθα το πλάγιο εγκεφαλικό από τη συμπυκνωμένη ομοφοβία :P), αλλά θα παρατηρήσω πως η προσωπική αισθητική είναι η πιο επικίνδυνη και πιο άκυρη μέθοδος ηθικής αξιολόγησης. Το “σου στερώ δικαιώματα επειδή εγώ σιχαίνομαι” δεν είναι επιχείρημα.
Φίλε Evan η “αισθητική” είναι αυτή που εξουσιάζει το ανθρώπινο ον και όχι η λογική, θα μπορούσα να γράψω ολόκληρο άρθρο πάνω σε αυτό το θέμα… αλλά τα έχει γράψει αριστοτεχνικά ο Ντοστογιέφσκι στο Υπόγειο… Αν η θρησκεία για παράδειγμα έλεγε ότι ο Θεός είναι ένα δαιμονισμένο μοχθηρό παιχνιδιάρικο κοριτσάκι, θα ήμουν ο πιο φονταμενταλιστής θρησκευόμενος, παρόλο που θα ήταν ασύμβατη η πίστη μου με την λογική.
Στην πραγματικότητα πιστεύω ότι όλοι οι άθεοι δεν απορρίπτουν αρχικά την πίστη στο Θεό λόγω επαγωγικών συλλογισμών και ενδελεχή έλεγχό τεκμηρίων. Απλώς, δεν γουστάρουν την χιμαιρική οντότητα που ονομάζεται θεός και υστέρα επιστρατεύουν όλα τα λογικά επιχειρήματα και τις επιστημονικές “αποδείξεις” στον εαυτό τους για να αποκρυσταλλώσουν την ιδεολογία τους και να θωρακίσουν την “απιστία” τους. Και οι πιστοί έχουν στα χέρια τις αποδείξεις, και δεν είναι λιγότερο ευφυείς από μας, απλώς η “ψυχοσύνθεση” τους ορέγεται τον ανύπαρκτο και εκστασιάζεται με τις ηδονικές προσευχές. Είναι σαν την διαφρορά της συμβατικής ερωτικής επαφής και της σαδομαζοχιστικής… 😛
Όσον αφορά το θέμα των ομοφυλόφιλων, είναι ανυπέρβλητη υποκρισία να λέω ότι επειδή μια ευνομούμενη και πολιτισμένη κοινωνία επιτάσσει όλα τα μέλη της να είναι ισότιμα, θα πρέπει και εγώ να δείχνω αισθητική ανοχή στους ομοφυλόφιλους. Αφού σαν ιδιοσυγκρασία αδυνατώ να τους “περιεργάζομαι”, τι να μου κάνουν ο ορθολογισμός και τα επιχειρήματα. Αν αυτό θεωρείται ομοφοβία, δέχομαι ανενδοίαστα την κατηγορία αυτή. Προτιμώ να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου, παρά να ενδύομαι τα άμφια και τα προσωπεία του δήθεν σεβασμού στο “διαφορετικό”. Και μεταξύ μας, είναι εξωφρενικό δύο ομοφυλόφιλοι “άντρες” να αναθρέψουν ένα παιδάκι, θα είναι θανατηφόρο για την ψυχολογική του διάπλαση ( για ευνοήτους λόγους)!
Αααα και να τονίσω ότι δεν κάνω το λάθος ποτέ να κάνω ηθικές αξιολογήσεις, για εμένα η ηθική είναι ανύπαρκτη, είμαι αμοραλιστής με το άλικο άλφα κεφάλαιο. Ηθική για εμένα είναι αυτό που εξυπηρετεί καλύτερα το εξατομικευμένο συμφέρον. Στην πραγματικότητα όλοι οι άνθρωποι υποσυνείδητα από ανάλογες ατομικιστικές αρχές εμφορούνται, ασχέτως αν βαυκαλίζονται με σοφιστικές παραδοξολογίες για αλτρουισμό, ισότητα, ισονομία, δημοκρατία και τις υπόλοιπες ουτοπικές φαιδρότητες. Πράγματι ο συνονόματος σου Εβαν στους Αδελφούς Καραμαζόφ είχε δίκιο. Και αφού μεταξύ μας ξέρουμε ότι δεν υπάρχει θεός, αρά τα πάντα επιτρέπονται. Φυσικά πρέπει να είσαι έτοιμος ενίοτε να υποστείς και τις νομικές συνέπειες …αλλά αυτό είναι αλλού μελανοφόρου αραχνοειδούς ερπετού ευαγγέλιο… 😛
———
Προφανώς εσκεμμένα έγραψα Evan και όχι Ivan! 😛
η “αισθητική” είναι αυτή που εξουσιάζει το ανθρώπινο ον και όχι η λογική
Το αναγνωρίζω αυτό. Ως Ελευθεροστοχαστής προσπαθώ να συμβάλλω όσο μπορώ στο να εξαλειφθεί αυτό το αταβιστικό χαρακτηριστικό.
Στην πραγματικότητα πιστεύω ότι όλοι οι άθεοι δεν απορρίπτουν αρχικά την πίστη στο Θεό λόγω επαγωγικών συλλογισμών και ενδελεχή έλεγχό τεκμηρίων. Απλώς, δεν γουστάρουν …
Συγκράτησε για λίγο τις απόψεις σου για το ζήτημα αυτό. Θα ανεβάσω σύντομα μια σχετική ανάρτηση, οπότε θα μπορέσουμε να τις συζητήσουμε εκεί.
Παρεμπιπτόντως, περιμένω από τον Αλέξη Παπούλη και μια σειρά guest post για τη Θεωρία της Πλάνης, που μάλλον θα σε ενδιαφέρει.
Από τις υπόλοιπες πολύχρωμες απόψεις σου, ευχαριστώ, δεν θα πάρω. Η εκτός θέματος συζήτηση λήγει εδώ, παρακαλώ.
Το επόμενο σχόλιο μεταφέρθηκε εδώ. Δεν ήμουν αρκετά σαφής;
Νομίζω πως απόψεις σαν του Νyxdemon παραπάνω αποδεικνύουν πανηγυρικά πως η αθεία δεν αρκεί και πως η ηθική είναι απαραίτητη. Και πως όλο και περισσότερο συμπαθώ τελικά την αθεία plus, όταν διαβάζω τέτοιες απόψεις, βασισμένες σε επιχειρήματα τύπου “θεωρώ την ομοφυλοφιλία άκρως αντιαισθητική” και διάφορα συνοδευτικά σεξιστικά και ρατσιστικά. Και επίσης διαπιστώνω πως κάποια στιγμή θα ερχόταν η ρήξη με τέτοιες απόψεις που ενυπήρχαν μέσα στο αθειστικό σύνολο και πως χαίρομαι που μάλλον ήρθε.
Πάλι αυτή η καραμέλα με τον ρατσισμό και τα συναφή. Δεν θα επεκταθώ επειδή το έχει ζητήσει ο Εβαν στο εν λόγω ποστ….
Αλλά το θεμά με την ηθική που πρέπει να εμφυτευτεί στην Αθεϊα το θεωρώ τουλάχιστον τραγελαφικό… η ηθική δεν είναι τίποτα άλλο, από εξωτερική επιβολή ενός συνόλου κανόνων… και ποιοί είναι αυτοί που θα καθορίσουν τα κριτήρια των ηθικών πράξεων….ο κλάδος της φιλοσοφίας… ο Εβαν… ο Nyxdemon… o ultra… ή η αθεία + ?…. (τυχαία τα παραδείγματα)….
Τελός πάντων… το θέμα της ηθικής είναι δαιδαλώδες….
Υ.Γ. Ελπίζω να μην φτάσουμε στο σημείο να στερήσουμε τον χαρακτηρησμό του άθεου από ένα άτομο που δηλώνει αμοραλιστής….
@ultra
Δεν αντιλέγω (ούτε εγώ τρελάθηκα με τα σχόλια του Nyx, όπως είδες -no offense Nox) αλλά κατ’εμέ η Α+ θεωρώ πως εκφυλίστηκε μέσα σε αυτούς τους 3 μήνες σε απλά ένα μέρος όπου μαζεύονται απογοητευμένοι ριζοσπαστικοί φεμινιστές για να γκρινιάξουν, χωρίς να εμπλέκονται διαφωνούντες στη συζήτηση. Γι’αυτό και δεν ασχολήθηκα περαιτέρω. Τους παρακολουθώ στενά και δεν μ’αρέσει καθόλου αυτό που βλέπω.
Ως κίνημα η Αθεΐα έχει ως στόχο τη θρησκευτική ελευθερία, το διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους και την υποχώρηση της δεισιδαιμονίας. Δεν ήταν ποτέ κίνημα βασισμένο σε κοινές αξίες· η ενότητά του βασίζεται σε κοινούς στόχους. Η όποια ηθική εκκαθάριση απλά μας αποδυναμώνει άσκοπα.
Κατανοώ το να αντιπαθεί κανείς να συνεργάζεται με άτομα με τα οποία έχει αντιδιαμετρικές απόψεις σε κάποια ζητήματα ηθικής τάξεως, αλλά εν τέλει το βλέπω ως θέμα προτεραιοτήτων και αριθμών. Επίσης κατανοώ την τάση να θέλει κανείς να προσδώσει ηθικό περιεχόμενο σε ένα ηθικά ουδέτερο συμπέρασμα, αλλά το θεωρώ non sequitur, όπως ανέλυσα και στο άρθρο.