που προέκυψε από την ανακοίνωση της Αθεΐας+ σ’αυτό το άρθρο.

Η Jennifer McCreight είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου Purdue της Ιντιάνα με πτυχίο στη Γενετική και την Εξέλιξη με ολίγη από Ψυχολογία για ποικιλία. Επίσης η Jennifer McCreight είναι ενεργή στο αμερικανικό αθεϊστικό κίνημα εδώ και αρκετά χρόνια με πλούσια ακτιβιστική δράση. Αλλά μετά από τόσα χρόνια, η Jennifer McCreight βαρέθηκε. Βαρέθηκε αρκετά πράγματα:
- Βαρέθηκε να την κοιτούν με μισό μάτι (στην καλύτερη περίπτωση) όταν αναφέρεται στο φεμινισμό και σαν τρελαμένη φανατικιά (στη χειρότερη).
- Βαρέθηκε μια συμβολική δράση να μετατρέπεται σε καταιγισμό σεξιστικών σχολίων.
- Βαρέθηκε να σχολιάζουν την εμφάνισή της και το σώμα της αντί για τις ιδέες της.
- Βαρέθηκε να μιλάει για τον σεξισμό και το ρατσισμό και να βλέπει τον κόσμο στο αθεϊστικό κίνημα να κλείνει τα αυτιά του.
- Βαρέθηκε να μη νιώθει ασφαλής ως γυναίκα σε αθεϊστικούς κύκλους.
- Βαρέθηκε να βλέπει επιφανή άτομα στο αθεϊστικό κίνημα να παριστάνουν ότι δεν υφίσταται πρόβλημα.
Οπότε άρχισε να διαμαρτύρεται. Όχι μόνη της· μαζί με άλλες γυναίκες του κινήματος (την Greta Christina, την Rebecca Watson κ.ά.) Διαμαρτύρεται κοντά επί ένα χρόνο. Διαμαρτυρήθηκε έντονα κι έφαγε αρκετό σκατό. Τα σεξιστικά σχόλια στο μπλογκ της έδιναν και έπαιρναν, ενώ άλλα τόσα ήταν εκείνα που την κατηγορούσαν για υπερευαισθησία. Η Jennifer McCreight είπε ότι ήταν καιρός το αθεϊστικό να αλλάξει πορεία· χρειάζεται ένα νέο κύμα.
Και εν τέλει θριάμβευσε και πέτυχε κάτι που προσωπικά θεωρούσα αυτονόητο (αλλά προφανώς δεν ήταν). Πέτυχε να κάνει τον κόσμο στο παγκόσμιο αθεϊστικό κίνημα να αντιδράσει. Μέσα σε μια νύχτα το άρθρο της μάζεψε 500+ σχόλια, τα περισσότερα θετικά. Και το μήνυμα ήταν:
Είμαστε…
Άθεοι συν του ότι ενδιαφερόμαστε για την κοινωνική δικαιοσύνη,
Άθεοι συν του ότι στηρίζουμε τα δικαιώματα των γυναικών,
Άθεοι συν του ότι είμαστε κατά του ρατσισμού,
Άθεοι συν του ότι πολεμάμε την ομοφοβία και την τρανσφοβία,
Άθεοι συν του ότι χρησιμοποιούμε τη λογική και το σκεπτικισμό.
Ή όπως είπε μια σχολιάστρια:
Η θρησκεία φέρει την ευθύνη για την δημιουργία και συντήρηση των περισσότερων μορφών ρατσισμού, σεξισμού, αντι-(βάλτε εδώ το όνομα μιας μειονότητας)-ισμού… έδωσε φωνή στη μισαλλοδοξία, εγκαθίδρυσε τα στερεοτυπικά προνόμια και τα τροφοδότησε όλα από τον άμβωνα για χιλιάδες χρόνια. Τι νόημα έχει να πετάξει τη θρησκεία στα σκουπίδια, αλλά να κρατήσουμε τη σαβούρα που περιείχε;
Δεν μπορώ παρά να θεωρήσω την κοινωνική δικαιοσύνη ως λογικό απότοκο της αθεΐας. Εγώ λέω να την ξεφορτωθούμε τη σαβούρα.
Ομολογώ ένοχος. Όλα αυτά τα θεωρούσα δεδομένα στο παγκόσμιο αθεϊστικό κίνημα. Το θεωρούσα δεδομένο ότι η αθεΐα πήγαινε χέρι-χέρι με τον ουμανισμό. Έκανα λάθος. Μπορεί όντως να χρειαζόταν να σηκωθεί κάποιος και να δώσει επίσημα το σύνθημα ότι πλέον δεν αρκεί η “Αθεΐα”, δεν αρκεί να λέμε σεμνότυφα ότι απλά δεν πιστεύουμε σε θεούς, αλλά χρειάζεται να μιλάμε καθαρά και δημόσια πλέον σε τι πραγματικά πιστεύουμε, ελπίζουμε και στοχεύουμε.
Προφανώς
ήταν λιγότερο προφανές
από ό,τι προφανώς νόμιζα.
Με τις υγείες μας και οψόμεθα.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21.08.2012:
Κατ’αρχάς η Jen σήκωσε νέο άρθρο όπου έχει ξεκινήσει brainstorming σχετικά με την Αθεΐα+. Μπορείτε να το επισκεφθείτε αν θέλετε να συμμετέχετε. Μετά την δημοσίευση του άρθρου της Jennifer, υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις στην αθεϊστική μπλογκόσφαιρα (κυρίως θετικές μέγα σφάλμα! Οι αντιδράσεις έξω από τα Freethought Blogs ήταν κάθε άλλο παρά κολακευτική.). Να μια λίστα από μερικά άρθρα που ίσως αξίζει να διαβάσετε:
- Greta Christina: Why Atheism Plus Is Good for Atheism
- Ashely F. Miller: The difference between “atheism+” and humanism
- Blag Hag: Why Atheism+ and not Humanism?
- Adam Lee: Why I Am An Atheist Activist
- Veritas: Atheism+, an admission, and my thoughts on cynical attacks
- Furious Purpose: Atheism+, now with added values!
- Lousy Canuck: What’s in a name? Quite a lot, actually.
Επίσης αξίζει να παρακολουθήσετε και αυτές τις ομιλίες για το ζήτημα του πλουραλισμού φύλου και φυλής στο αθεϊστικό κίνημα. Πρόκειται ουσιαστικά για ζυμώσεις πάνω στα θέματα που συζητούνται κάτω από την ταμπέλα “Αθεΐα+”.
Secular Student Alliance ● Κεντρική Ομιλία Ετήσιου Συνεδρίου 2010 Τι μπορούν να μάθουν οι άθεοι από το ΛΟΑΔ Κίνημα |
Secular Student Alliance Συνάντηση Κορυφής Βοστώνης 2011 Ο Πλουραλισμός στο Αθεϊστικό Κίνημα |
Και μια προσωπική σημείωση. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους αναγνώστες που βοήθησαν ώστε αυτό το άρθρο να εμφανιστεί χθες στα “Δημοφιλή Άρθρα” της ελληνικής WordPress! ● και σήμερα για δεύτερη ημέρα!!
Αυτό το πακέτο το έχει η Αριστερά , Δεν βλέπω Τίποτα το καινούριο, και προσωπικά θεωρώ απαράδεκτη την αριστεροποίηση του Αθεϊσμού.
Το πακέτο, όπως το λες, είναι απλά ουμανιστικό. Τα ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης σίγουρα δεν είναι καινούρια, αλλά η εφαρμογή τους χωλαίνει και η ιστορία έχει δείξει ότι αλλαγές σε κοινωνικά ζητήματα δε γίνονται με τη σιπή και τη συναίνεση στο status quo. Αυτό που λες αριστεροποίηση είναι απλά απότοκο του ότι συνήθως τα αριστερά κόμματα ασχολούνται με την προώθηση κοινωνικών ζητημάτων, ενώ τα δεξιά είναι πιο συντηρητικά και προτιμούν να μην πειράζουν το κοινωνικό κατεστημένο. Αλλά να μη φτάσουμε και στο να φοβηθούμε να μιλήσουμε π.χ. κατά της ομοφοβίας μην τυχόν και μας πουν αριστερούς.
“Βαρέθηκε να σχολιάζουν την εμφάνισή της και το σώμα της αντί για τις ιδέες της.”
Δηλώνω ένοχος για την συγκεκριμένη κατηγορία… αν και αυτή η “ρατσιστική” μου αντιμετώπιση της εμφάνισης, δεν έχει καθόλου να κάνει με την την μη πίστη στον Ανύπαρκτο… είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας και αισθητικής… η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν θα την πρόσβαλλα την εν λόγω κοπέλα με λεκτικό ή άλλο τρόπο (αυτοπροσώπως)… αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι μόλις διάβασα τον τίτλο του άρθρου και είδα την φωτογραφία της, είπα από μέσα μου: Να πάλι μια @γ@μητη αθεΐστρια που το παίζει φεμινίστρια επαναστάτρια….
Ακριβώς. Ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία είναι πάντα η εύκολη, αυτόματη αντίδραση για τον άνθρωπο. Άμα ήταν τόσο εύκολη και αυτόματη η κοινωνική δικαιοσύνη, δε θα κάναμε καν αυτή τη συζήτηση.
“ Όλα αυτά τα θεωρούσα δεδομένα στο παγκόσμιο αθεϊστικό κίνημα. Το θεωρούσα δεδομένο ότι η αθεΐα πήγαινε χέρι-χέρι με τον ουμανισμό. ” έχω ακούσει και από άλλους άθεους παρόμοιες ιδέες και δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη συσχέτιση . θα μπορούσε κάλλιστα η αθεΐα να Πάει χέρι-χέρι και με οτιδήποτε μη ανθρωπιστικό βλέπε Χίτλερ “ η φύση είναι ανηλεής με τους αδύνατους το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε κι εμείς “ κλπ. Τέλος πάντων εμένα μου αρκεί η “Αθεΐα” όλα τα υπόλοιπα δεν έχω κανένα λόγο να τα ενώσω με την μη πίστη σε ένα θεό.
——
NyxDemon Δεν παίζεσαι !
Evan T, είναι λάθος να υποθέτουμε πως το τυχαίο γεγονός της μη-πίστης σε υπερφυσικά όντα / φαινόμενα δηλώνει συμφωνία σε περισσότερα σημεία εκτός από αυτό. Είναι σαν να λέμε “όλοι οι Ασιάτες είναι καλοί στα μαθηματικά”. Έτσι και το “όλοι οι άθεοι είναι ευαισθητοποιημένοι σε κοινωνικά ζητήματα”. Δεν ισχύει ούτε το ένα, ούτε το άλλο.
Η αθεΐα έχει και ρατσιστές και μισογύνηδες και ουδέτερους σεξιστές και καπιταλιστές και ό,τι άλλο υπάρχει γενικώς στην κοινωνία. Απλούστερο παράδειγμα από το σχόλιο του NyxDemon δεν υπάρχει. Το γεγονός ότι τυχαίνει να υπάρχει αρκετός κόσμος με μια κοινή ιδεολογική κατεύθυνση δεν υποδηλώνει ένα ομογενές κίνημα.
Η Jen (όπως και πολλές πολλές ακόμη γυναίκες στην αθεϊστική και μη μπλογκόσφαιρα) παλεύει καιρό με την ιδέα και το τελευταίο της άρθρο σχετικά ήταν μια πραγματικά ωραία ιδέα. Χαίρομαι πολύ που το άρθρο σου έχει πολλές αναγνώσεις κι ελπίζω να υπάρξει κόσμος που θα σκεφτεί περισσότερο επί του θέματος μετά απ’ αυτό.
Ομολογώ ένοχος στην κατηγορία της αφέλειας και ελπίζω τα πράγματα να οδεύσουν καλώς και η “Αθεΐα+” να αποδειχθεί επιτυχημένο πείραμα (διακινδυνεύοντας να κριθώ και ένοχος για αφέλεια και δεύτερη φορά).
Καλώς ή κακώς, εμείς στην Ελλάδα απλά θα πρέπει ως επί το πλείστον να κοιτάμε γιατί οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες λόγω αριθμών, αλλά έστω κι έτσι μπορούμε να διδαχθούμε από την αμερικανική εμπειρία.
Πάντως, έχω μεγάλη περιέργεια να δω πώς θα προχωρήσει το πείραμα όταν καταλαγιάσει ο αρχικός ενθουσιασμός.