Είδα σήμερα στο Φατσοβιβλίο την ακόλουθη είδηση του news247.gr. Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Γρηγόρης Ψαριανός κατέθεσε ερώτηση στην Υπουργό Παιδείας με αφορμή μια εγκύκλιο του Υπουργείου σχετικά με την πρωινή προσευχή και τον ετήσιο αγιασμό λέγοντας:
Ως προς την καθημερινή πρωινή προσευχή, καθώς σήμερα ζούμε σε πολυπολιτισμική κοινωνία, δεν είναι παιδαγωγικά αποδεκτό να υπάρχουν μαθητές που να ξεχωρίζουν στεκόμενοι παράμερα τη στιγμή που οι υπόλοιποι προσεύχονται.
Η υποχρέωση δε των εκπαιδευτικών να συμμετέχουν στην προσευχή δεν συνάδει με τον εκπαιδευτικό τους ρόλο που μεταξύ άλλων είναι να αποτελούν πρότυπο ελεύθερης και κριτικής σκέψης για τους μαθητές τους.
και συνεχίζει με τα εξής ερωτήματα:
- Ποιο είναι το παιδαγωγικό σκεπτικό βάσει του οποίου θρησκευτικές τελετές τελούνται επίσημα και υποχρεωτικά εντός σχολικού ωραρίου σαν να ζούμε σε θεοκρατικό καθεστώς και όχι σε μια ελεύθερη πολυπολιτισμική και ανεξίθρησκη δημοκρατία;
- Για ποιο λόγο δεν παραπέμπετε όσους μαθητές το επιθυμούν να παίρνουν την ευλογία των ιερέων για το νέο σχολικό έτος στους εκκλησιαστικούς ναούς της ενορίας τους;
- Με ποιο σκεπτικό οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να συμμετέχουν στην πρωινή προσευχή και στον εκκλησιασμό;
- Σε περίπτωση που εκπαιδευτικοί λειτουργοί αρνηθούν ή δεν επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτές τις υποχρεωτικές τελετές θα υφίστανται κάποιες ποινές ή κυρώσεις υπηρεσιακές ή άλλες;
Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο και έχουν βγει πολλές εγκύκλιοι που άλλες λένε και άλλες ξελένε για το μάθημα τον Θρησκευτικών και τις προσευχές. Εγώ θα απαντήσω στον Ψαριανό (που έχει όλες αυτές τις εύλογες απορίες) με τα εξής αποσπάσματα από το Σύνταγμα της Ελλάδος που άπτονται του ζητήματος της παιδείας:
Άρθρο 3§1: Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. Η Ορθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Εκκλησία του Χριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.
Άρθρο 5§1: Kαθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.
Άρθρο 5§2: Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο.
Άρθρο 13§1:Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη. Η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός.
Άρθρο 16§2:H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.
Όταν στον ανώτερο νόμο της χώρας, το ίδιο το Σύνταγμα της Ελλάδος, υπάρχουν άρθρα που αντιφάσκουν σχιζοφρενικά μεταξύ τους, τι ακριβώς περιμένουμε από μια Υπουργό; Ναι, καλό θα ήταν να κρατηθεί όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικός γίνεται, αλλά δυστυχώς έχει την πλήρη κάλυψη του Συντάγματος (και όσο δημιουργική ερμηνεία να κάνουμε, αυτό δεν αποφεύγεται). Είναι προφανές ότι κάποια στιγμή αυτά τα ζητήματα στο Σύνταγμα θα πρέπει να διορθωθούν, αλλά με την οικονομική κρίση και τη δαμόκλειο σπάθη της χρεωκοπίας λίγο δύσκολο να θελήσει η όποια επόμενη Αναθεωρητική Βουλή να ανοίξει τέτοιο μέτωπο με την Εκκλησία και τους οπαδούς της. Μόνο μια Συντακτική Βουλή ενδεχομένως να έλυνε το πρόβλημα, αλλά κι αυτό θα ήθελε τεράστια πολιτική βούληση, οπότε δεν τρέφω ψευδαισθήσεις.
Θεωρώ πως εν τω μεταξύ θα τη βγάλουμε με ημίμετρα, ήξεις-αφήξεις εγκυκλίους και τέτοιου είδους καυγάδες για τουλάχιστον μέχρι το 2025 και βάλε. Καλό και αναγκαίο είναι να ακούγονται τέτοιες φωνές, αλλά βοήθειά μας και σίδερο στη μέση μας.
Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα / Your comments are welcome